Frankia Yucon 51 SB, 51 FB en 55 SB – nieuwe compacte Microliner op Renault Trafic met 2 slaapplaatsen op het dak

Frankia Yucon 51 SB, 51 FB en 55 SB – nieuwe compacte Microliner op Renault Trafic met 2 slaapplaatsen op het dak

Een Frankia Yucon die niet op een Mercedes Sprinter staat? Voor 2023 leek dat onmogelijk te zijn. Het Duitse Frankia uit de Franse Pilote groep komt voor modeljaar 2023 verrassend met drie nieuwe modellen uit op de Renault Trafic. En daarom volgt Frankia met zijn Yucon serie “de” trend van 2023: vrijetijdsvoertuigen voor dubbel gebruik met modulaire zitbanken en een slaapplaats(en) op het dak. 

Het ene merk noemt het een minivan, een andere een Urban maat bij Frankia worden ze gedoopt als Microliners. Hierin herkennen we micro voor klein, en liners refereert naar de grote motorhome jongens. 

Veel ruimte wil Frankia u bieden op een voertuig met beperkte afmetingen dat thuis zelfs in je garage zou moeten passen. Dit bewijst de 5 aanwezige standaard zitplaatsen en 4 slaapplaatsen en dit bij de Frankia Yucon 51 SB op 5.08 meter lengte en zijn 2 meter breedte en hoogte. De driezitbank is bij de 51 SB en 55 SB uitneembaar.

De Frankia Yucon 51 SB en 55 SB verschillen niet zoveel van elkaar behalve de lengte. De Frankia Yucon 51 FB is het eenvoudigste en minst interessante model omdat de bank er niet uit kan, ondanks dat je daardoor wel meer opbergruimte hebt. De 3 modellen zijn  geschikt voor rijbewijs B en kunnen nog 490 tot 500 kg beladen worden. Daarmee mag je nog altijd een niet geremde aanhanger trekken van 750 kg of een geremde van 2.000 kg, behalve als je kiest voor de automaat.

  • een compressiekoelkast met 49 liter inhoud
  • een vers water voorraad van 60 liter
  • een vuilwatertank van 35 liter
  • een verwarmingskachel met hoogtekit op diesel met 2000 Watt vermogen
  • een uitrekbare doucheslang waarmee u een buitendouche kan maken
  • een luifel
  • uit te breiden met een aanbouwtent achteraan, te bevestigen aan de achterklep
  • AMG batterijen
  • POP-UP dak in optie
  • voorbereiding voor installatie van zonnepaneel

Frankia Yucon Microliner serie op Renault Trafic

Als motor is er standaard gekozen voor en 2.0 liter Blue dCi  die 130 pk levert met de nieuwste EURO 6D full euronorm. Je kan echter ook kiezen voor een 150 PK motor (+ 2.000 €) of de 170 PK  sterke motor met een meerprijs van 3.000 €. De basiskleur voor de modellen is wit. Wens je een andere kleur dan kan dat in optie voor minder dan duizend €. Ben je echter verliefd op de mooie Mitternachtsschwarz kleur dan moet je daar wel 1.800 € voor over hebben.

De Renault Trafic’s zijn voorzien van 16 inch stalen velgen (205/65 R16). In optie kun je ook opteren voor 17 inch velgen mits een meerprijs van 900 €. Er is  standaard airconditioning, parkeerhulp, cruise control en centrale deurvergrendeling.

Moet je nu 51 SB of 55 SB kiezen? In de 55 SB heb je meer ruimte omdat hij met 5.48 meter veertig centimeter langer is. Dat is toch zo’n kleine 20% op deze beperkte oppervlakte. Daar tegenover staat natuurlijk ook een hogere prijs. Neem je dan nog een aanhanger mee dan zou ik zeker voor de 170 pk versie opteren.

De goedkoopste 51 FB vind ik een stuk minder interessant omdat je daar de bank niet kan uitnemen, wat een beetje tegen het oorspronkelijke ontwerp is: een voertuig dat je in de week als bijna een bestelbus kan gebruiken, op andere dagen als een vrijetijdsvoertuig met slaapplaatsen op de slaapbank en op het dakbed. Neem je de driezitzitbank eruit bij de grootste Yucon 55 SB dan komt er twee meter aan laadruimte vrij.

Ben je maar met z’n tweetjes op pad dan kan je bijvoorbeeld de zitbank thuislaten, twee elektrische fietsen inladen in de vrij gekomen ruimte en ‘s nachts boven in het dakbed slapen. Handig of niet?

De Yucon 51 FB heeft ook maar 4 goedgekeurde zitplaatsen in plaats van vijf in de twee andere modellen, maar de informatie is hierover tegenstrijdig. Aan de andere kant … doe het er wel toe? Je hebt tenslotte toch maar 4 slaapplaatsen in het voertuig.

Het keukenblok is geen grote verrassing maar dat komt nu eenmaal door het ontwerp (gourmetkeuken) in een minivan of Microliner. Zoals bij vele concurrerende modellen staat het blok hier ook achter de bestuurderszetel geplaatst. Het kookfornuis op gas heeft 2 pitsen. Verder zijn er kasten, lades, een compressor koelkast en een spoelbak met kraan. De flexibele tafel kun je binnen en buiten zitten.

Met vier slaapplaatsen komen je al heel ver. Je kan het bijna vergelijken met een populair busje maar vergeet niet dat je toch op een soort van ondermatras slaapt, zowel op de omgevormde zitbanken als boven op het dak. Beneden kan je de zitstoelen dus kantelen naar een slaapbank van 1.86 meter lang en 1.24 meter breed. Dankzij de verduistering rondom wordt je licht overgoten interieur een donkere slaapkamer. LED lichtstrips maken het voor u gemakkelijker om uw weg te vinden in uw Yucon en zorgen voor sfeervol licht in de avond. Je slaapt beneden dichter bij elkaar dan boven in het dakbed met 1.90 op 1.39 meter ruimte. Aan u de keuze.  

Ben je maar met z’n tweetjes op pad dan zou ik opteren om beneden te slapen, zeker in het tussenseizoen. Je kan immers de ruimte verwarmen met een 2000 Watt verwarmer. Echter met een open geklapt hefbed wordt dat moeilijk om alles voldoende warm te houden (en vooral kostelijk).

Prijzen in Duitsland (02.2023 – incl. 19% BTW)

Frankia Yucon 51 FB, het goedkoopste model vanaf 53.000 €. Het tentoongestelde model op het CMT in Stuttgart (zie fotomateriaal) kwam op een totaalprijs van 67.200 €. Daar zit onder andere de koetskleur in, een 150 PK motor met automatische versnellingsbak, 17 inch velgen, een 8 inch Apple Play radiosysteem, een zonnepaneel edm.

Frankia Yucon 51 SB vanaf 56.000 €.

Frankia Yucon 55 SB, het grootste en duurste model vanaf 58.500 €. Het tentoongestelde model op het CMT in Stuttgart (zie fotomateriaal en detail fiche) kwam op een totaalprijs van 67.050 €. Daar zit onder andere de koetskleur in Midnight Black, een 170 PK motor, 17 inch velgen, een achteruitrijcamera, een 8 inch radiosysteem mat Apple Play, parkeersensoren en andere.

Voor meer info zie de Frankia Yucon website op https://yucon.frankia.com/modelle-renault/yucon-51-sb

Extra fotogallerij (8) van Frankia Yucon 55 SB

Login voor toegang tot extra fotomateriaal

Login als CLPLUS lid om deze verzameling foto's te kunnen zien

Motorhome dealers voor camper modellen van Frankia

Frankia logo

Frankia VANS en motorhomes (premium)

4.35
Waterdichtheidsgarantie Platin, Titan 5.5
Waterdichtheidsgarantie Yucon, F-Line, M-line en de Neo 3.5
Beoordeling Camperland (merk algemeen) 4.0

Beter

 • Duits top 5 product
 • Premiummerk
 • Goede naamsbekendheid
 • Goede garantietermijn
 • Mooie afwerking
 • Service na verkoop

Minder

 • Beperkt deaelsnet
 • Zeer beperkte productie/jaar
 • Beperkt # modellen en types
 • Relatief kleine camperbouwer
 • Hogere Prijsklasse
 • Karige informatie

Thermo Guard Plus structuur voor wanden en vloer. Wandconstructie ThermoProtect van hoogwaardige aluminiumlegering. GFK gelcoating. Hagelbestendig dak.

  • Waterdichtheid garantie 11 jaar voor zijn topserie Platin en Titan!
  • Voor Yucon, F-Line, M-line en de Neo serie blijft het 7 jaar garantie
  • Volledig geïsoleerde Thermo Guard Plus (label)
  • 34 mm dikke wand- en bodemconstructie voor een uitstekende thermische isolatie en een robuuste GFK-buitenwand
  • Vloer- en voorruitverwarming inbegrepen bij alle integraal F-line modellen
  • AL-KO dubbele, vorstvrije bodems
24
Merk Frankia – UW waardering

U bent vandaag of vroeger camperbezitter geweest van dit merk?
Geef met de sterren (van 1 tot 5) jouw waardering voor het merk.
Het eindresultaat is een gemiddelde van alle stemmen.
1. Geef het aantal sterren op
2. Klik op “Bewaar aantal sterren”

Aanverwante Frankia VANS, Liners, (premium) motorhomes onderwerpen – artikelen

Bronnen o.a. website Frankia Yucon https://yucon.frankia.com/modelle-renault/yucon-51-sb

Fotomateriaal Camperland.be @ CMT Stuttgart 01.2023

© Publicatie copyright Camperland.be 2023, alle rechten voorbehouden.

Een reactie achterlaten