Alpin Camper bouwt als eerste de VW ID.Buzz om tot een camper met een Reimo hefdak om stahoogte vrij te maken

Alpin Camper bouwt als eerste de VW ID.Buzz om tot een camper met een Reimo hefdak om stahoogte vrij te maken

Heden januari 2023 is het nog altijd wachten op een VW ID.Buzz camper uitvoering met 2 slaapplaatsen op het dak met een vast hefdaksysteem. Nieuw is wel de uitvoering of ombouw in dit artikel door het Duitse bedrijf Alpin Camper dat de binnenruimte van de ID.Buzz volledig heeft aangepast naar een camperindeling in plaats van een auto-indeling (dus zonder in plaats van met achterstoelen). 

Sommige fabrikanten en ombouwers vinden de ID.Buzz te smal om om te bouwen tot een model met een camperinrichting. Hetgeen Alpin Camper hier doet is hoe dan ook vernieuwend en verfrissend om te zien. De ombouw is bedoeld voor gebruik door maximaal 2 personen.

Eén van de uitdagingen bij elektrische voertuigen die gebruik maken van hoogspanning is het installeren van toestellen zoals een Truma verwarmingskachel die werken op 230 volt laagspanning.

Prijs voor deze camper ID.Buzz omgebouwd elektrisch voertuig door Alpin Camper begint vanaf 84.000 € (In Duitsland, 01.2023 en onder 19% BTW).

Een tweede verrassing is een soort van hefbed op het dak terwijl het u geen slaapgelegenheid biedt. Alpin Camper kiest voor dit systeem om meer hoofdruimte vrij te maken. Of met andere woorden, ze zochten naar een systeem om toch deels rechtop in de ID.Buzz te kunnen staan, als is je bewegingsruimte toch nog altijd beperkt te noemen.

Toch zal met 1.84 meter de stahoogte niet voor iedereen voldoende zijn.  Een ander voordeel is (zeker in de lente en zomer) dat het open hefdak zorgt voor frisse lucht binnen in de ID.BUZZ camper. De warme zomerlucht stijgt naar boven en zorgt op deze manier voor verkoeling. Je kunt het natuurlijk ook omdraaien en het open hefbed een nadeel vinden in de koude winters of natte herfstperioden. Je verliest warmte en je camper koelt sneller af.

Het dak is afkomstig van de uitbouwspecialist Reimo. De tentbalg van het dak is voorzien van ramen, wat zorgt voor frisse lucht en licht. Rondom de opening van het hefdak is een led-lichtstrip gelegd. Alle andere lichtbronnen zijn indirect en zorgen in combinatie met de met stof beklede wanden voor een gezellige sfeer.

Voor meer info zie https://www.alpincamper.de/hubdach

Alpin Camper Volkswagen ID.Buzz met retro-look interieur

Alpin Camper kiest hier voor de ombouw voor een retro-look interieur met groen getinte meubelen en de geruite bekleding van het bed. De volledige inrichting is afgewerkt met ecologisch verantwoorde materialen in een gezellige sfeer die past bij de sympathieke look van de ID. Buzz. De stijlinrichting doen sterk denken aan de jaren 50 tot 70. Ik laat aan U over of je dit nu mooi vindt of niet.

Alleszins vinden we aan de zijwand een lange zitbank over de gehele lengte van de ID.Buzz, met name is deze 1.95 m lang. Die zitbank kan ook gebruikt worden als een slaapbank die dan uitgeklapt maximaal 120 cm breed is. Voor twee volwassenen is dit maar net genoeg. Je slaapt elk op maximaal 60 cm breedte zou je kunnen zeggen terwijl een twin bed in een  VAN of busje meestal voor elk een breedte van 80 cm voorziet.

De stofferingsdelen zitten op een soort houten rooster en zijn dus geventileerd. Onder de bank bevinden zich opbergvakken en een compacte koelbox. Ben je alleen dan moet je de zitbank niet verbreden en blijft er in ruil een bredere doorgang over.

Aan de overzijde ervan het keukenblok klassiek voorzien van een afwasbak, een uitklapbare werkbladverlenging en een gasvuur met 1 pits. Onder het keukenblok is ruimte voor vers- en afvalwater via uitneembare jerrycans met elk een inhoud van 12 liter.

Elektrische installaties en zonnepanelen

Eén zonnepaneel op het dak voedt de 100 Ah lithium boordaccu, die de aanbouw van stroom voorziet. Dit omvat ook de elektrische verwarming van 500 watt, die een aanvulling vormt op de hulpverwarming van de ID.Buzz. Optioneel kan er een 200 Ah accu en een tweede zonnepaneel achteraf worden ingebouwd. De elektrische installaties bevinden zich vooraan onder de passagiersstoel.

Wat je nog meer moet weten over de elektrisch aangedreven ID.Buzz

De nieuwe ID. Buzz is een multifunctionele allrounder, ook dankzij de kleine draaicirkel van nauwelijks meer dan elf meter. Door de maximale plaatsbenutting biedt het plaatsbesparende, compleet nieuw ontwikkelde interieurconcept veel ruimte voor de benen. De comfortabele, verstelbare stoelen van de ID. Buzz kunnen op verschillende manieren worden gebruikt.

Hij wordt met een CO2-neutrale balans geleverd en rijdt plaatselijk uitstootvrij rond. Dankzij zijn interieur zonder dierlijk materiaal en het gedeeltelijke gebruik van gerecycleerd materiaal bij onder andere de stoel-, vloer- en decoratieve hemelbekleding, brengt hij duurzaamheid en comfort in harmonie.

Met de ID. Buzz rijdt u niet alleen klimaatbewust maar ook flexibeler. Het maximale oplaadvermogen voor snelladen (DC) bedraagt 170 kW. Zo kan de batterij in slechts 30 minuten van 5 tot 80 procent worden opgeladen aan een snellaadpaal met een dergelijk oplaadvermogen. De actieradius zou rondom de 450 km liggen.

Zijn sympathieke look heeft de ID. Buzz voor een groot deel te danken aan het moderne lichtdesign. Als uw voertuig beschikt over het optionele sluit- en startsysteem Keyless Access en u het voertuig nadert met de autosleutel, zwaaien de optionele ledmatrixkoplampen elektrisch van onder naar boven en lichten ze op – een vriendelijke “knipoog” ter begroeting. Bovendien verwelkomt het interactieve ID. Light u in het interieur met een lichtsignaal en een bescheiden geluid.

Volkswagen ID.Buzz 1st Max QuQuQ - 2023 - Mini-van - Volkswagen 204 pk - moduleerbare zitbank(en) tot bed - L 4.71 m | 2 | (CAMPER DATA 2023
MAN TGE 3.180 - 2021 - Van (buscamper) - MAN 177 pk - enkele bedden - L 6.84 m | 3 | F (0) |(CLPLUS DATA 2021)

VW brengt ook onder zijn eigen dealersnetwerk vrijetijdsvoertuigen op de markt als Multivan de Crafter en de gekende California serie (kampeerauto).

De Westfalia Joker serie wordt gebouwd  met T6 motoren ism Volkswagen. Dealers kun je vinden onder Westfalia.

De MAN Crafter wordt verdeeld via de MAN netwerken – https://www.man.be/nl/tge/dealers-tge

Het Franse StyleVan is een ombouwer van VW Transporter modellen voor de Franse markt.

Reimo is een Duitse camperwinkel die gespecialiseerd is in materialen om zelf een VW Transporter om te bouwen – https://www.reimo.com/en/G-van_conversions_shop/

Volkswagen Multivan – California – Crafter – Caddy VANS, urbans, minivans en motorhomes

3.35
Waterdichtheidsgarantie motorhomes 2.5
Beoordeling Camperland 4.0
Prijs/kwaliteit 3.5

Beter

 • Duitse kwaliteit
 • Goede reputatie
 • Populaire Transporter modellen
 • Goede restwaarde
 • Vooral vans en mini-vans
 • Vaak gebruikt door andere ombouwers
 • Hogere prijsklasse
 • Volkswagen = zuinige motoren
 • Ook elektrische campers

Minder

 • Beperkte garantieperiode
 • Prijs
 • Beperkt modellenaanbod
 • Geen specifiek camper netwerk
 • Meerdere ombouwers en types
 • Garantie Caddy 4 jaar
 • Apart VW garage dealersnetwerk
Caddy Camper modellen

– op de motor: 2 jaar garantie
– op de lak: 3 jaar garantie
– op roest: 12 jaar garantie
– onderhoud: om de 30.000 km

14
Merk Volkswagen/MAN – UW waardering

U bent vandaag of vroeger camperbezitter geweest van een VW Transporter Multivan of een California – Crafter – Caddy – MAN TGE?
Geef met de sterren (van 1 tot 5) jouw waardering voor het merk.
Het eindresultaat is een gemiddelde van alle stemmen.
1. Geef het aantal sterren op
2. Klik op “Bewaar aantal sterren”

Aanverwante VW – Volkswagen en MAN onderwerpen – artikelen

 

Bronnen o.a https://www.auto-motor-und-sport.de/neuheiten/alpin-camper-vw-id-buzz-campervan-ausbau/ en https://www.volkswagen.be/nl/e-mobility-en-id/onze-elektrische-modellen/id-buzz.html

Fotomateriaal Camperland.be @ CMT Stuttgart 01.2023

© Publicatie copyright Camperland.be 2023, alle rechten voorbehouden.

Een reactie achterlaten