Affinity brengt een premium “M” VAN op de markt op basis van MAN TGE met een Frans bed indeling

Affinity brengt een premium “M” VAN op de markt op basis van MAN TGE met een Frans bed indeling

Affinity is nog niet zo bekend bij het grote publiek, maar het Poolse merk is in België te verkrijgen via The Van Company uit Oost-Vlaanderen. Het merk ontpopt zich stillaan tot een merk met de “betere klasse” aan busjesuitvoeringen. Nieuw voor seizoen 2023 is een VAN model op basis van de MAN TGE 177 PK met binnen een ongewone busjesindeling met een Frans bed. Dat is zeker niet een alledaagse indeling voor een VAN of busje.

Affinity heeft dan ook eigenzinnige en verrassende ideeën en ontwerpen. Ik kon het model zien op de beurs van Dusseldorf (08.22) en ermee in discussie gaan met de verkoper. Affinity, dochteronderneming van het Zweedse Kabe heeft duidelijk ook als doel om kwalitatieve producten op de markt te zetten maar dan wel in een hoger prijssegment.

De Affinity “M” campervan is het eerste resultaat van de samenwerking tussen Affinity en MAN. En het mag gezegd worden: die samenwerking heeft een mooi product op de markt kunnen brengen, zowel de uitstraling van het exterieur als het interieur.

De sterke MAN TGE motor biedt rijcomfort voor premium kampeervakanties met 4 zitplaatsen aan de eettafel dankzij de draaibare pilootstoelen. Het busjes is wel gericht op koppels of voor twee personen, maar toch zijn er in totaal 3 slaapplaatsen mogelijk.

Carrosserieaanpassingen en gepatenteerde interieuroplossingen onderstrepen de exclusiviteit van het model (en de samenwerking). Vandaar het verlengde achterdeel aan deze MAN VAN om extra plaats te maken voor een inplanting van een Frans bed met badkamer. Het doel van deze plattegrond indeling is een soortgelijk ruimtegevoel te proberen creëren dat anders voorbehouden is aan grotere (compacte) campermodellen.

De MAN TGE van heeft een lengte van 6.12 m en is 2.19 m breed: dat is 14 cm bredere dan de doorsnee busjes van Fiat of Citroën. Met zijn totale buitenhoogte van 2.50 meter blijft er een nuttige stahoogte binnen over van 1.92 meter. De MAN TEGE staat standaard op een 3.500 kg chassis, geschikt voor rijbewijs B en heeft een rijklaar gewicht van 3.050 kg. Dat is nog goed voor een laadvermogen van 450 kg. Dat is voldoende (onze norm is minimaal 400 kg) maar naar busjesnormen wel aan de lage kant.

De MAN TGE levert 177 pk met de 2.0 liter dieselmotor en een 8-traps automaat, cruise control, Lane Departure Warning en elektrische bijverwarming is standaard inbegrepen.

De Affinity M wordt in Duitsland te koop aangeboden vanaf plus 95.000 € (08.2022). Voor de aankoop in België kom je dan boven de 100 ton uit.

Met Affinity hebben we een opkomende partner in het campersegment aan onze zijde die staat voor innovatieve premiumoplossingen“, zegt Daniel Holbein, Head of Van Sales bij MAN Truck & Bus. “We zijn verheugd dat we het juiste basisvoertuig kunnen leveren voor de exclusieve uitbreiding in de nieuwe Affinity M met de MAN TGE.

Het kleurenpatroon is licht en rustig te noemen door het gebruik van lichtgekleurde meubels en pastelkleurige oppervlaktematerialen met witte vlakken. Als indeling vinden we een groot aanbod aan hangkasten over bijna de gehele lengte van de VAN – typisch Affinity of moeten we zeggen typisch Jacek Jaskot, de CEO van Affinity, die als de architect het interieur ontwierp. Deze lineaire bovenkasten geven samen met een subtiele verlichting het interieur een aangename sfeer om in te vertoeven.

Achteraan vinden we het Frans bed met 1.92 meter lengte met daarnaast de badkamer, een plattegrondindeling die nog altijd het meest nuttig de ruimte inneemt en vrijhoud voor de campergebruiker. Een compacte badkamer met geïntegreerde douche en opklapbare wastafel maakt comfortabel gebruik van de sanitaire ruimte mogelijk.

Links van de instapdeur bevindt zich de keuken met een 2-pitten gasfornuis en een spoelbak, typisch voor een VAN-indeling. Tussen het bed en de zitbank vinden we de koelkast. De inplanting van de zithoek en eettafel zijn klassiek te noemen voor een busje in combinatie met de draaibare pilootstoelen.

Is het Frans bed met 1.24 m doelbewust elf centimeter smaller gehouden dan het klassieke Frans bed van 135 cm? Wellicht wel om toch voor die ruimtegevoel te blijven gaan.

Elk Affinity model heeft een gepatenteerde extra (derde) slaapplaats: het op- en uitklap bedsysteem aan de voorzijde van het voertuig vormt samen met de matras een vlak ligoppervlak met een totale lengte van 1.78 m. Hou dus wel rekening met deze beperkte lengte als je bijvoorbeeld 1.90 m bent of meer.

Affinity M op MAN

3.75
Algemene beoordeling 4.0
Beladingscijfers op 3.5 T 3.3
Prijs/kwaliteit 3.0
Exterieur afwerking 4.5
Interieur afwerking 4.3
Garantie waterdichtheid 3.5

Beter

 • Sfeervol interieur
 • Kwaliteit
 • Eigen 3e slaapbank systeem
 • Eigen stijl inrichting
 • Laadklep achteraan

Minder

 • Stevige basisprijs
 • Frans bed is smal
58e plaats (op 67)
kwaliteitslabel camperland 2023
42 %

Affinity VANS

3.15
Waterdichtheidsgaranties 2.5
Beoordeling Camperland 3.8

Beter

 • Mooie kwaliteit
 • Verfrissende ideeën
 • Slaapbank patent
 • # keuze motoren
 • Te koop in BE

Minder

 • Stevige prijs
 • Jonge (Pools) merk

Affinity

2 jaar garantie

isolatie

Geschikt voor gebruik in alle seizoenen (M Duo en M Four) maar modelafhankelijk. Freedom, One, Duo en Three modellen zijn voor verbetering vatbaar.

Affinity
sinds 2019

De Poolse constructeur Affinity bouwt onder toezicht van de Zweedse winterbouwer Kabe:

 • wanden 20 mm
 • dubbele bodem van 15 cm
 • het watersysteem is volledig vorstbestendig

Aanverwante onderwerpen Affinty camper van, busjes artikelen

Bronnen fotomateriaal Salon Van Dusseldorf 08.2022

© Publicatie Camperland.be 2022, alle rechten voorbehouden.

Loading