Nieuwe Mercedes-Benz eEconic 2022 in productie als basis voor Premium Class electric motorhomes?

Nieuwe Mercedes-Benz eEconic 2022 in productie als basis voor Premium Class electric motorhomes?

Mercedes neemt als elektrische voertuigbouwer steeds meer het voortouw. Voor de bouw van toekomstige premium en first class campers en motorhomes komen de Duitsers nu met de eEconic. De Mercedes-Benz eEconic rolt van de band in de fabriek in het Duitse Wörth. Het basisontwerp is een truck uit de Special Trucks-serie. De eerste toepassingen zijn voorzien voor Duitse gemeenten, zoals vuilnisvrachtwagens. Maar het is duidelijk dan deze eEconic versie ook kan toegepast worden in de camperbouw waar de MTM boven 3500 kg geen belemmering vormt. De eEconic is namelijk gebaseerd op dezelfde voertuigarchitectuur als de eActros. De gewone Actros kennen we maar al tegoed in standaard luxe camperbouw.

De eActros wordt flexibel geproduceerd in de productie van speciale vrachtwagens en geëlektrificeerd in het Future Truck Center. Ongeveer 2.700 medewerkers op de locatie in Wörth zijn al opgeleid om met hoogspanningsvoertuigen te werken en deze elektrische componenten te assembleren.

Daimler Truck versnelt de elektrificatie van zijn wagenpark: de Mercedes-Benz eEconic voor gemeentelijk gebruik gaat in serieproductie op de locatie Wörth in het zuiden van Rijnland-Palts. Binnen korte tijd rolt het tweede model van de batterij-elektrische Mercedes-Benz trucks van de band in Wörth, na de serielancering van de eActros voor stadsdistributie in oktober 2021. De eEconic is samen met klanten ontwikkeld en ondergaat na intensieve testseries sinds mei 2022 praktijktesten met klanten. Het eerste voertuig uit serieproductie zal worden overgedragen aan Urbaser A/S, een bedrijf dat actief is in de afvalverwerkingssector in Denemarken. Andere klanten hebben al gekozen voor de serieproductie eEconic. De voertuigen moeten in de loop van het jaar achtereenvolgens worden geleverd.

Dr. Ralf Forcher, hoofd van Mercedes-Benz Special Trucks:

Van de schets tot het afgewerkte voertuig, van het prototype tot de productietruck – nu is het zover: met de eEconic zetten we de eerste elektrisch aangedreven en in serie geproduceerde Mercedes-Benz Special Truck op de weg. De uitwisseling met onze klanten heeft aangetoond: steden en gemeenten willen CO 2-neutrale voertuigen voor hun wagenpark. Vooral met betrekking tot grote steden is er behoefte aan stille, schone en veilige logistieke en afvalverwijderingsoplossingen. En daar bieden we precies de juiste truck voor.”

Dr. Andreas Bachhofer, hoofd productie en fabrieksmanager van de fabriek in Wörth:

In het najaar van 2021 gaven we hier in de fabriek in Wörth groen licht voor de serieproductie van onze elektrische trucks met de eActros, en nu volgen we de eEconic op. Dit wordt mogelijk gemaakt door onze flexibele productie en ons zeer gemotiveerde team op de locatie, dat de eEconic in zeer korte tijd in lijnproductie heeft geïntegreerd en hand in hand werkt om aan de hoge kwaliteitseisen van onze klanten te voldoen. De start van de productie van de tweede elektrische truck hier in Wörth laat eens te meer zien dat we al midden in de transformatie naar nieuwe aandrijfsystemen op de locatie zitten.

Serieproductie van elektrische trucks in het Future Truck Center

De eEconic zal worden geproduceerd in de bestaande assemblagelijn van Mercedes-Benz Special Trucks, parallel en flexibel naast de trucks die zullen worden aangedreven door verbrandingsmotoren. Nadat het voertuig grotendeels is geassembleerd, gaat de e-Econonic door in het Future Truck Center, waar het – net als de eActros – is uitgerust met de elektrische aandrijfcomponenten. In verschillende productiestappen worden onder andere de hoogspanningsaccu’s en de laadunit geïnstalleerd. Zodra alle hoogspanningscomponenten zijn geassembleerd, kan het hele systeem in gebruik worden genomen en is de truck klaar om te rijden.

In het kader van de transformatie naar CO2-neutraal transport heeft de vestiging in Wörth zich onder meer ten doel gesteld haar personeelsbestand voor de productie van trucks met nieuwe aandrijfsystemen voortdurend te ontwikkelen. Dit omvat ook ervoor zorgen dat werknemers die werken aan hoogspanningsvoertuigen zoals de eEconic specifieke training en ontwikkeling ondergaan. Sinds 2018 zijn medewerkers van de vestiging in Wörth gekwalificeerd voor de productie van elektrische trucks. Tot op heden zijn ongeveer 2.700 medewerkers getraind om hoogspanningsvoertuigen en componenten te behandelen in het eigen trainingscentrum van de site. Zo hebben ze de nodige kennis opgedaan en zijn ze optimaal voorbereid op de nieuwe eisen in de productie.

Daimler Truck: emissievrij wagenpark tegen 2039

De start van de productie van de eEconic is een nieuwe mijlpaal op het pad van Daimler Truck naar CO2-neutraal transport: om bij te dragen aan het koolstofvrij maken van de bedrijfswagenindustrie, streeft het bedrijf ernaar om tegen 2050 CO2-neutraal transport op de weg te brengen. De Groep streeft er daarom naar om vanaf 2039 alleen nog CO2-neutrale voertuigen te verkopen in haar belangrijkste verkoopregio’s in Noord-Amerika, Europa en Japan. De zogenaamde “duale strategie” richt zich op twee complementaire technologieën voor de stroomvoorziening van onze aandrijflijnen: batterijen en waterstofbrandstofcellen.

Over de Mercedes-Benz fabriek in Wörth

De grootste truckassemblagefabriek van Mercedes-Benz Trucks werd in 1963 in Wörth am Rhein opgericht en produceert al meer dan 20 jaar de Mercedes-Benz Arocs- en Atego-trucks – evenals de Actros, ‘s werelds meest succesvolle heavy-duty truck. In 2021 werd de serieproductie van de batterij-elektrische Mercedes-Benz eActros gelanceerd. Hier worden ook de Speciale Trucks Econic, Unimog en Zetros van Mercedes-Benz gebouwd. Tot 470 vrachtwagens die zijn aangepast aan de eisen van de klant kunnen elke dag de fabriek in Wörth verlaten. Klanten in meer dan 150 landen waarderen de “kwaliteit made in Wörth”. De locatie aan de Rijn is het competentiecentrum voor het wereldwijde productienetwerk van Mercedes-Benz Trucks. De Mercedes-Benz fabriek in Wörth heeft ook meer dan 50 jaar ervaring in de productie van CKD (Completely Knocked Down) en levert voertuigkits aan tal van overzeese markten voor lokale eindassemblage – meer dan 750.000 kits in totaal tot op de dag van vandaag. Met ongeveer 10.000 werknemers is de Mercedes-Benz fabriek in Wörth de op een na grootste werkgever in de deelstaat Rijnland-Palts.

Extra fotogallerij

Login voor toegang tot extra video en fotomateriaal

Login als CLPLUS lid om deze verzameling foto's te kunnen zien

Bronnen:

Mercedes Media Press voor tekst, foto- en videomateriaal – https://media.daimlertruck.com/marsMediaSite/en/instance/ko/Electric-in-series-production-The-Mercedes-Benz-eEconic-rolls-off-the-production-line-at-the-Woerth-plant-as-of-now.xhtml

Zie ook Duitse site: https://special.mercedes-benz-trucks.com/de/econic/saubere-power-auf-der-zielgeraden.html

© Bewerking, samenstelling en vertaling Rudi Van Overloop voor Camperland.be

Dealers Mercedes

(Mercedes - netwerk)

Dealers, verkopers, garages en concessiehouders van Mercedes Marco Polo's vans of minicampers

Belgische vlag van Belgie

Marco Polo’s zijn of verkrijgbaar via de dealers van Westfalia of via het netwerk van geselecteerde Mercedes concessiehouders en garages

Mercedes Marco Polo minivans en VANS

3.05
Waterdichtheidsgarantie 2.5
Beoordeling Camperland 3.6

Beter

 • Op en top Klasse product
 • # keuze motoren
 • # dealersnetwerk
 • Hoge restwaarde
 • Voor dubbel gebruik
 • Gekende kwaliteit (motoren)
 • Kwaliteit afwerking
 • Kwaliteit materialen

Minder

 • Onduidelijk garanties
 • Hoge aankoopprijs
 • Beperkt als "VAN" of minivan
 • Geen specifiek camper dealersnetwerk
 • Gelijkende modellen via Westfalia
8
Merk Mercedes Marco Polo - UW waardering

U bent vandaag of vroeger camperbezitter geweest van dit merk?
Geef met de sterren (van 1 tot 5) jouw waardering voor het merk.
Het eindresultaat is een gemiddelde van alle stemmen.
1. Geef het aantal sterren op
2. Klik op "Bewaar aantal sterren"

Aanverwante onderwerpen - artikelen over Mercedes mini-vans en busjes (Marco Polo's)

Een reactie achterlaten