Wordt de elektrisch aangedreven Tesla Semi Truck ooit de basis voor de Tesla Semi Motorhome Liner met 4-assen en 900 kW batterij?

Wordt de elektrisch aangedreven Tesla Semi Truck ooit de basis voor de Tesla Semi Motorhome Liner met 4-assen en 900 kW batterij?

Op de site van Electric kijken we met grote ogen naar deze futuristische tekening van een eventuele toekomstige Tesla Semi Motorhome concept camper. Totaal verrassend is het niet. De Tesla Semi dient als de basis voor de eerste elektrische aangedreven Trucks, een project dat in 2017 werd opgestart, maar nu omgezet tot een motorhome concept idee. Het futuristisch conceptmodel ziet er zowel aan de buitenkant fantastisch uit … typisch in de stijl van Tesla zou je kunnen zeggen. Het is echter geen gewoon camperke … eerder een Liner want hij telt achteraan maar liefst 4 achterassen.

Het grootste probleem vandaag bij elektrisch campers is het gewicht van de batterijen al kom je er met zo’n Tesla truck model wel mee weg. Het andere grote minpunt is de afstand die je met een volle batterij kan afleggen die traditioneel bij de huidige generatie elektrisch campermodellen zoals we die in Europa kennen beperkt is tot 350-450 km.

Maar ook hier heeft Tesla een voorsprong. Elon Musk bevestigde nogmaals dat de Tesla Semi klasse 8 vrachtwagens een batterijpakket heeft van 900 kW, ongezien. Volgens Tesla kunnen zij hiermee minimaal 500 mijl afleggen of omgerekend 804,65 km, dit voor een truck met een totaalgewicht van 82.000 pond of bijna 38 ton. Het is ook deze batterij dewelke gebruikt zou kunnen worden in de Tesla Semi Motorhome. Dit zou betekenen een capaciteit van bijna het dubbele van wat we vandaag als de standaard in (kleine) campers beschouwen. Hiermee wordt ook het idee van tafel geveegd dat de oplossing voor zwaardere trucks enkel in (groen) waterstof zou moeten gezocht worden.

Tesla gebruikt voor zijn Truck een aandrijflijn met drie motoren die in wezen hetzelfde zijn als in zijn Tesla Model S en Tesla Model X Plaid. In 2017 zei Tesla nog dat de vrachtwagens 200.000 dollar zouden kosten, afhankelijk van het model, maar die prijzen en kosten zijn de afgelopen jaren, sinds 2017, alleen nog sterk toegenomen. Daar komt dan nog de kost bij van de totale inrichting van de motorhome binnenin.


Hierbij het bewerkte artikel van de Electric site:

Wat zou u van dit idee vinden? Overdag rijdt u zonder uitstoot en kunt u de energie van de batterij gebruiken om te leven in de camper, net hetzelfde batterijpakket waarmee u zich voortbeweegt. ‘s Nachts kun je deze dan opladen om het de volgende dag opnieuw te doen. Het idee van een volledig elektrische camper op zonne-energie heeft iets dat voor veel mensen buitengewoon aantrekkelijk is.

Met zonne-energie kun je de hele ervaring ook off-grid meenemen. Er zijn vandaag reeds verschillende projecten voor elektrische campers die klanten een dergelijke ervaring willen bieden, maar de meeste bevinden zich nog in de conceptfase of hebben een zeer beperkte actieradius zoals de electrische campers van Mercedes.

Tesla Semi zou een interessant platform kunnen zijn voor een elektrische camper. Het team van Jowua , een maker van interieuraccessoires, dacht van wel tijdens het kijken naar de onthulling van de productieversie van Tesla Semi deze week en besloot om een schets te maken van hoe een Tesla Semi-camper eruit zou kunnen zien. Dat is behoorlijk stoer uit en de elektrische Semi Truck als specificaties om die look te ondersteunen.

De Tesla Semi Motorhome zou naar alle waarschijnlijk een nog groter bereik bereiken als camper, aangezien hij bijna de helft lichter zou kunnen zijn dan een volgeladen truck van 36-40 ton.

Sommige van de zwaarste Europese motorhomes van meer dan 12 meter lang wegen tegenwoordig zelden meer dan 25 ton. Tesla Semi is zwaarder dan de meeste vrachtwagens van klasse 8, maar er zou een manier moeten zijn om een ​​camper op het platform te bouwen en het gewicht onder de 30 ton te houden, wat zou moeten resulteren in efficiëntiewinsten.

U zou dan waarschijnlijk meer dan 600 mijl (965 km) op één dag rijden in een Tesla Semi-camper zonder op te laden en vervolgens ‘s nachts opladen. In slechts een paar dagen tijd zou je indrukwekkende afstanden kunnen afleggen. Allemaal zonder uitstoot.

Bronnen https://lemondediplomatique.com.mx/la-tesla-semi-luce-increible-como-autocaravana-electrica en https://electrek.co/2022/12/02/tesla-semi-900-kwh-battery-pack-but-more-answers-needed/

© Publicatie Camperland.be 2022, alle rechten voorbehouden.

Loading