Welke Affinity Duo VAN te kiezen en waarom? Affinity Duo op Peugeot Boxer 165 PK of Affinity Duo M op MAN TGE met 177 PK (130 kW) ? Wat zijn de verschillen?

Welke Affinity Duo VAN te kiezen en waarom? Affinity Duo op Peugeot Boxer 165 PK of Affinity Duo M op MAN TGE met 177 PK (130 kW) ? Wat zijn de verschillen?

Loading

Het Poolse merk Affinity heeft zijn basisroots liggen bij Globe-Traveller maar wordt gestuurd onder het toezicht van de Zweedse groep Kabe. Deze campervans in de duurdere klasse breng ik regelmatig te berge, simpelweg omdat de kwaliteit van de afwerking hoogstaand is, Affinity met verfrissende en nieuwe ideeën op de markt komt, de investering zijn geld waard is en het ook nog eens een Belgische dealer heeft in eigen land.

Zo kunt u op Camperland een uiteenzetting vinden van de Affinity M op basis van MAN TEG met een Frans bedindeling. Deze keer maak ik de vergelijking tussen de Affinity Duo op Peugeot Boxer en de Affinity Duo M op MAN TGE.

Welke uit deze twee is de beste aankoopkeuze?

Misschien kunnen we die vraag eens stellen aan ChatGPT? U heeft er wellicht reeds over gehoord? Het gebruik ervan is verboden op de Amerikaanse schoolbanken.

Wat doet ChatGPT precies?

ChatGPT is een ‘chatbot’, een computerprogramma of robot (zonder robotlichaam) waar u gesprekken mee kunt voeren. Het programma komt heel menselijk over en kan vragen beantwoorden, op een snellere manier dan u zou kunnen doen via Google. Dit soort programma’s noemt men AI: artificial intelligence, ofwel kunstmatige intelligentie in het Nederlands.

Als we de vraag stellen, krijgen we dit antwoord. Gelukkig is er dus nog altijd Camperland.be :)

Vooraanzicht van de knappe VAN van Affinity Duo M op MAN TGE @ CMT Stuttgart 01.2023
Vooraanzicht van de knappe VAN van Affinity Duo M op MAN TGE @ CMT Stuttgart 01.2023

Neem nog eens mijn artikel door van de Afffinity M op MAN TGE op https://www.camperland.be/campers/campermerk/kabe/affinity/welke-affinity-duo-van-te-kiezen-en-waarom-affinity-duo-op-peugeot-boxer-165-pk-of-affinity-duo-m-op-man-tge-met-177-pk-wat-zijn-de-verschillen/

Als je een vergelijking wil maken moet je er steeds op letten geen appelen met peren te vergelijken. Anderzijds zou iedereen die een VAN of motorhome wil aankopen een lijstje moeten maken van de plus- en minpunten tussen de twee modellen waaruit je niet kan kiezen. De aankoopprijs zal wellicht daarin niet onbelangrijk zijn maar mag ook niet allesbepalend zijn.

Detail van het aangebrachte DUO M logo (exterieur) van de knappe VAN van Affinity Duo M op MAN TGE @ CMT Stuttgart 01.2023
Detail van het aangebrachte DUO M logo (exterieur) van de knappe VAN van Affinity Duo M op MAN TGE @ CMT Stuttgart 01.2023

De voornaamste antwoorden die je zou moeten kunnen vinden zijn o.a.:

  • is deze motorhome geschikt voor mijn wensen?
  • staat de prijs in verhouding tot wat ik zoek?
  • wat met de kwaliteit?
  • welke waarde heeft dit model nog over enige jaren bij een eventuele verkoop?

Dat is zeker geen gemakkelijke opgave zult u ondervinden. De vraag was dus welke van deze twee modellen het beste voor u geschikt zijn: de Affinity Duo op Peugeot of de Duo M op MAN TGE?

Het antwoord op die vraag zal niet A of B kunnen zijn maar een opsomming van verschillende parameters. Het is aan de hand van die parameters dat jij kan beslissen welke van de twee modellen het beste bij U wensen passen. Gebruikt u een desktop PC dan zal je de vergelijking per onderwerp naast elkaar kunnen zien staan op het scherm. 

Gebruik je een kleiner beeldscherm van tablet of GSM dan zullen de vergelijkingen en foto’s onder elkaar te zien zijn.

Detail van het aangebrachte chromen Affinity logo (exterieur) van de knappe VAN van Affinity Duo M op MAN TGE @ CMT Stuttgart 01.2023
Detail van het aangebrachte chromen Affinity logo (exterieur) van de knappe VAN van Affinity Duo M op MAN TGE @ CMT Stuttgart 01.2023

Affinity Duo op Peugeot

DUO staat voor twee. De campervan is dan ook ontwikkeld voor een koppel en logischer wijze zijn er ook maar twee slaapplaatsen.

Affinity Duo M op MAN

DUO M staat voor het Duo model in een uitvoering op MAN.

Motor DUO

In een vorig modeljaar stond de Affinity Duo op een Fiat Ducato onderstel en motor. Door de leveringsproblemen is ook Affinity in 2023 overgeschakeld naar de productie op Peugeot Boxer met dezelfde 2.2 liter motorinhoud als de Fiat Ducato Multijet3. Peugeot haalt uit zijn BlueHdi 165 PK (121 kW). 

Deze motor heeft een lager koppel dan dezelfde Fiat met 340 Nm bij 1750 toeren/minuut. Vergelijk je dit koppel met de MAN dan hinkt deze motor duidelijk achterop en moet je ook 250 toeren/minuut hoger gaan om het maximale koppel te halen.

De Peugeot motoren hebben zeker geen slechte reputatie. Ik schat ze in onder de kwaliteit en souplesse van de Fiat Ducato maar bijvoorbeeld boven de betrouwbaarheid van de Ford Transit.

Motor DUO M

De MAN TGE motoren worden in dezelfde fabriek gebouwd als de VW Crafter maar zijn 2 tot 5% goedkoper. De 177 PK MAN TGE motor is in feite identiek aan de VW Crafter 2.0 TDI motor van 177 PK maar MAN levert hem ook in een 140 PK versie TGE 3.180. De motoren hebben een goede reputatie vooral op vlak van zuinigheid maar ook in kwaliteit en hun sterk koppel. MAN is duidelijk sterk met een koppel van 410 Nm vanaf 1.500 toeren/minuut. Ik schat ze in onder de kwaliteit van Mercedes Sprinters maar boven de betrouwbaarheid van de Ford Transit. MAN en VW motoren kan je op dezelfde hoogte inschatten al heeft MAN wel meer ervaring in zwaardere bedrijfsvoertuigen en in de bouw van vrachtwagens.

Aandrijving DUO

Manuele 6-bak – geen automaat mogelijk

Aandrijving DUO M

Standaard voorzien van een 8-traps automaat

Aankoopprijs DUO

Vanaf 74.768 € (prijs in Duitsland 08.2022 – 19% BTW)

Totale camperinhoud: 40.57 m3
Prijs per m3 camper: 1.843€

Aankoopprijs DUO M

Vanaf 99.320 € (prijs in Duitsland 01.2023 – 19% BTW)

Totale camperinhoud: 43.24 m3
Prijs per m3 camper: 2.297 €

Het prijsverschil is zo’n vijftienduizend € maar dit verschil moet toch ook genuanceerd worden door onder andere het totaal verschillend beeld in motor en standaard uitrusting. MAN levert direct meer PK’s en een 8-traps automaat. Peugeot kan noch een zwaardere motor leveren noch een automaat. Als we de normen van de Fiat Ducato zouden toepassen op een 180 PK motor met automaat dan kunnen we een meerprijs inbrengen van enkele duizenden euro’s. Het prijsverschil zakt dan naar 10 tot twaalfduizend € tegenover de MAN.


Kan die meerprijs van de MAN verantwoord worden door de 2.6 m3 meter meer camperruimte (en dus ook meer oppervlakte in de camper), de ruimere badkamer en de hogere standaard veiligheidsvoorzieningen en uitrusting van de MAN zoals een digitale radio, een media pakket, chroomversiering in de cockpit, automatisch inklapbare buitenspiegels en parkeer assistentie?

Meerdere (prijs) verschillen komen nog verder aan bod in dit artikel.

Technische gegevens DUO

Lengte 6.36 m
Breedte 2.20 m
Hoogte buiten 2.9 m (H3)
Hoogte binnen 1.96 cm
MTM 3500 kg
Leeggewicht 3.050 kg
Wanddikte 20 mm isolatie
Cassettetoilet 19 liter
Vers watertank 200 liter
Vuil watertank 100 liter
Dubbele bodem: JA met 100 % vlakke vloer
Velgen 16 inch (zilverkleurige lichtmetalen)
Elektrische step
Truma Combi 4 E
Elektrische instaptrede (70 cm)

Technische gegevens DUO M

Lengte 6.84 m
Breedte 2.19 m
Hoogte buiten 2.9 m
Hoogte binnen 1.95 cm
MTM 3500 kg
Leeggewicht 3.120 kg
Wanddikte 10 mm, dakdikte 20 mm isolatie
Cassettetoilet 19 liter
Vers watertank 200 liter
Vuil watertank 100 liter
Dubbele bodem: JA met 100 % vlakke vloer
Woonbatterij: LifePro 120 Ah
Dakvensters: 3
Elektrische step
Truma Combi 4 E
Elektrische instaptrede (70 cm)

Bedindeling DUO

Om plaats en ruimte vrij te maken is er gekozen voor een Frans bed aan de rechterkant van de camper.

Deze indeling geeft je bijna de indruk van een plattegrond in een halfintegraal met een Frans bed, alleen kiest men hier NIET om de badkamer naast het Frans bed in te plannen maar achter het bed.
In de plaats blijft er een ruime doorgang over die de binnenruimte groter moet doen helpen lijken.

Afmetingen 190 cm lengte op 138 cm breedte.

Bedindeling DUO M

Afmetingen 190 cm lengte op 132 cm breedte of dit Frans bed is 6 cm smaller dan bij de Peugeot versie waar het bed 138 cm breed is. De standaard norm voor een Frans bed is 135 cm.

Verder dezelfde indeling als bij de Peugeot DUO versie. Overdag kan het bed gedeeltelijk worden ingeklapt en is dan niet zo breed. Het is dan gemakkelijker om in de achterste badkamer te komen, waarvan de ingang aan de passagierszijde is.

Heeft nog meer opbergruimte onder het bed.

Laadvermogen DUO

Met een leeggewicht van 3.050 kg kan je deze Peugeot versie in theorie nog 450 kg beladen wat voldoende is naar onze camperlandnormen.

Aangezien het model geen garage heeft kan je uiteindelijk ook niet veel inladen en ben je eerder aangewezen op het meenemen van een aanhanger.

Laadvermogen DUO M

Met een leeggewicht van 3.120 kg kan je deze MAN versie in theorie nog slechts 380 kg beladen wat onvoldoende is naar onze minimum camperlandnorm van 400 kg. 

Op het 3.500 kg chassis voor rijbewijs B komt dit model dus op onze blacklist te staan. Aangezien het model geen garage heeft kan je uiteindelijk ook niet veel inladen en ben je eerder aangewezen op het meenemen van een aanhanger wat bij de MAN bijna een noodzaak zijn.

Badkamer DUO

Voor de badkamer is geen klassiek 3-in-1 oplossing gezocht met een wegdraaiend toilet en lavabo ergens in het midden van de camper. Nee, de badkamer is hier helemaal achteraan tegen de achterwand gebouwd. 

Lekker breed maar daardoor is er geen garageruimte meer over waar je bijv. fietsen mee kan nemen maar wel nog bagage via een achterklep achteraan. Fietsen kan je natuurlijk wel nog altijd met een fietsendrager meenemen.

Badkamer DUO M

Toilet en douche kunnen tegelijkertijd gebruikt worden. Door de grotere afmetingen van het totale voertuig is deze badkamer wat ruimer dan bij de gewone DUO versie als is de douche zelf dan wel kleiner gehouden. Volledig aparte doucheruimte. Aparte douchecabine 66 op 57 cm groot.

Kostprijs opties voor de DUO

Truma 6E boiler 864 €
Zonnepanelen 240 Watt 1.444 €

Kostprijs opties voor de DUO M

Truma 6E boiler 1.066 €
Zonnepanelen 240 Watt 1.120 €

Keuken DUO

De keuken staat NIET zoals bij 99% van de VANS aan de schuifdeur waar je instapt maar aan de overzijde, ongeveer in het midden van die zijwand. Wanneer de schuifdeur openstaat krijg je hier een enorm breed en wijd uitzicht op de buitenwereld.

Keuken DUO M

Op dezelfde wijze ingepland als bij de Duo van Peugeot. Het rechthoekig keukenblok is voorzien van 2 pitsen op gas.

Let op de grote kasruimte aan de linkerzijde, alleen is die zeer beperkt qua diepte en ga je er je spullen op moeten aanpassen.

Dinette DUO

De pilootstoelen zijn wel draaibaar maar er is geen dinette (tafel) met een zitbank zoals bij andere busjes. De zitbank (voor twee) is er bijvoorbeeld niet. Gebleven is een beperkt grote eettafel, voldoende voor z’n tweeën.

Dinette DUO M

Dezelfde inplanting als bij de DUO Peugeot versie met een soort van afgeslankte dinette eethoek.

Plus en minpunten (*)

Affinity DUO

Affinity DUO M

PLUS

Aankoopprijs gevoelig lager
Badkamer achteraan over de gehele breedte van de camper
Met 20 mm wanddikte een betere isolatie dan bij de MAN
Voldoende laadvermogen
Tien cm bredere douche dan in de MAN
Frans bed is 6 cm breder dan in de MAN
Minder dure Truma 6000 boiler met E als optie
Vorstvrije watertanks met 200 liter vers water
Met dubbele bodem en geschikt voor gebruik in de winter
100 % horizontale vloer over de gehele oppervlakte
Sterker en hoger koppel tegen een lager toerental.
Betere en meer aerodynamisch koetswerk met minder windweerstand
Bij andere merken ook verkrijgbaar in een 4×4 4Motion uitvoering
8-traps automaat
Is met 6.84 meter 48 cm of bijna een halve meter groter (met een halve meter meer ruimte), dit is in ruimte 2.67 m3 meer dan de Peugeot versie
Voordeligere 240 Watt zonnepanelen als optie dan bij Peugeot
Metaalkleurig koetswerk
Digitale radio en MAN Media pakket
Chroomversiering in de cockpit
Automatisch inklapbare buitenspiegels
Parkeer assistentie
Door de extra lengte van de MAN versie is de badkamer ruimer dan bij de Peugeot versie
Vorstvrije watertanks met 200 liter vers water
Met dubbele bodem en geschikt voor gebruik in de winter
100 % horizontale vloer over de gehele oppervlakte
Het biedt meer ruimte in de kasten voor het opbergen van reisbenodigdheden
Biedt nog meer opbergruimte onder het bed

MINUS

Door de brede badkamer is er geen garageruimte meer over waar je bijv. fietsen mee kan nemen maar wel nog steeds wat bagage.
Zwakker koppel waardoor je ook hoger in toeren moet gaan om hoogste koppel te kunnen bereiken
Geen automaat mogelijk
Duurdere 240 Watt zonnepanelen als optie dan bij MAN
Is een halve meter korter en dus met minder ruimte en oppervlakte dan de MAN versie
Aankoopprijs ligt een stuk hoger maar je krijgt wel meer PK’s en een automaat in de plaats
Ondanks het hoger koppel toch een hoger brandstofverbruik en meer CO2 uitstoot
Met een wanddikte van 10 mm een zwakkere isolatie dan bij de Peugeot
Te laag netto laadvermogen onder de 400 kg
Kost 454 € meer voor dezelfde m3 camper meer dan de Peugeot uitvoering
Kleinere douche
Frans bed is 6 cm smaller dan in de Peugeot mede door de tapslopende zijwanden.
Duurdere Truma 6000 boiler met E als optie

58e plaats (op 67)
kwaliteitslabel camperland 2023
42 %

Affinity VANS

3.15
Waterdichtheidsgaranties 2.5
Beoordeling Camperland 3.8

Beter

 • Mooie kwaliteit
 • Verfrissende ideeën
 • Slaapbank patent
 • # keuze motoren
 • Te koop in BE

Minder

 • Stevige prijs
 • Jonge (Pools) merk

Affinity

2 jaar garantie

isolatie

Geschikt voor gebruik in alle seizoenen (M Duo en M Four) maar modelafhankelijk. Freedom, One, Duo en Three modellen zijn voor verbetering vatbaar.

Affinity
sinds 2019

De Poolse constructeur Affinity bouwt onder toezicht van de Zweedse winterbouwer Kabe:

 • wanden 20 mm
 • dubbele bodem van 15 cm
 • het watersysteem is volledig vorstbestendig

Aanverwante onderwerpen Affinty camper van, busjes artikelen

Bronnen o.a. https://www.affinity-rv.eu/, https://www.affinity-rv.eu/our-vans/affinity-m-duo

Fotomateriaal Camperland.be @ CMT Stuttgart 01.2023 en @ Salon van Düsseldorf 08.2022

© Publicatie Camperland.be 2023, alle rechten voorbehouden.