NKC kiest kampeerauto’s van het jaar: Dreamer Living Van, Carado T338 en Weinsberg Caracore 700 MEG

Het Nederlandse publiek kiest campermodellen van Dreamer, Carado en Weinsberg tot NKC Kampeerauto van het jaar 2020. Stemmen voor de camperverkiezing was mogelijk in drie categorieën: buscamper, halfintegraal en integraal. De winnaars werden gekozen op basis van 5000 uitgebrachte stemmen. Camperland zet even de schijnwerpers op deze modellen vanaf grosso modo 60.000 €.

Carado T338 – half-integraal winnaar – vanaf  59.890 € (01/2020)

De Carado T338 kreeg de meeste waardering om zijn gunstige prijs en de talrijke opties die Carado je voor deze prijs biedt. Daarnaast is hij een beetje een Hymer en geniet het merk de reputatie van de Duitse degelijkheid. Op zich dus een goede camper tegen een mooie prijs. Hiervoor krijg je de laatste nieuwe Fiat Euro 6d-Temp motor met 88 kw (120 pk). Zelf heb ik het niet zo op hun interieur, maar dat zijn smaken, en dat moet ieder voor zich uitmaken.

Door het panoramisch dak valt er veel natuurlijk licht in de woon- en zitruimte. Een aspect dat het Nederlandse stempubliek extra kon waarderen zoals bij de Weinsberg. A-typisch is dat een model met een eenpersoonsbed indeling de prijs wint, terwijl iedereen verkondigd dat camperaars een centraal bed (zouden) verkiezen. Tenminste, dat laatste schijnt vooral te gelden voor de Belgen :)

De Carado T338 heeft 4 zitplaatsen en 2 slaapplaatsen, bestaande uit extra lange éénpersoonsbedden van 2 meter, is met 6.96 meter lengte toch wel een stevig groot huis. Wil je slaapplaatsen voor vier dan kan je er een hefbed bij aanschaffen (als optie en tegen meerprijs). Net als bij de winnende Weinsberg alkoof modellen scoort ook Carado hier met een opvallende hoog netto laadvermogen van 720 kg, woh en dit zonder op de lengte te beknibbelen !

Ook als verwarming komt Carado met de uitstekende Truma Combi 6 kachel met 6000 watt. De vuilwatertank is 92 liter groot terwijl je 142 liter vers water kan meenemen. Goede cijfers ook met de koelkast van 167 liter, voorzien van een vriesvak van 29 liter inclusief. Standaard zijn er 3 contactdozen van 220 volt, wil je meer dan kan je als optie tot 5 gaan.

Ook deze Carado T338 was te zien op het Salon van Düsseldorf 2019 – zie voor aankoopprijzen https://carado.com/nl/nl/onze-voertuigen/halfintegralen. De dinette woonkamer is voor mij naar de kleine kant met 2 zitplaatsen aan een lange, smalle tafel. Om met vier aan tafel te zitten moet je de draaiende pilootstoelen gebruiken. Opvallend hier is het grote (lage) raam aan de eettafel met veel lichtinval.

Dreamer Living Van – buscamper winnaar – 67.600 €

De Dreamer is een échte Franse buscamper uit de Rapido groep. De NKC stemmen gingen naar dit nieuwe Living Van model omwille van de grote U-vormige zitruimte achterin. Een indeling die dit jaar meer en meer opmars heeft en binnenin meer lijkt op een caravan-indeling. Men spaart ruimte omdat er geen vast bed is, wat een lekkerder ruimtegevoel geeft in de camper. Het model heeft slimme oplossingen maar haalt jammer genoeg met 371 kg de netto camperland laadnormen niet ! (zie ook bijvoorbeeld op http://www.highbridgecaravans.co.uk/products/motorhomes/HCCQF86623/2020-dreamer-select-living-van )(met veel foto’s) … positief, je hebt hierbij dan wel standaard een 140 pk sterke Fiat motor.

Voor het modeljaar 2020 komT Dreamer met nog 2 andere nieuwe modellen: de Camper Five en de serie Exclusive voor bijvoorbeeld het model Dreamer D55 die 5,99 meter lang is. De modellen zijn voorzien van een Fiat Ducato 120, 130 of 140 pk motor. Ook hier ontbreekt de skyview niet.

Weinsberg – integraal winnaar met zijn Caracore 700 MEG

De nieuwe Caracore liep ik de eerste keer tegen het lijf op het Salon van Düsseldorf, zomer 2019. Het is de eerste maal dat het merk met een integraal versie komt, en kijk …de Caracore is meteen een winnaar bij het Nederlandse publiek.

De CaraCore 700 MEG is hun grootste (langste) integraal model en heeft een grote badkamer van 2 meter lang. De keuken is uitgerust met een 142 liter grote koelkast en standaard een gasfornuis met 3 pitsen. Weinsberg heeft gekozen voor grote ramen die veel licht binnenlaten, wat hier net als bij de Carado, door de Nederlanders kan gesmaakt worden. Optioneel is een schuifmechanisme verkrijgbaar, waarmee je de gasflessen naar buiten trekt en je niet ongemakkelijk de gasfles moet vervangen. Alle modellen hebben standaard een hefbed van 1.5 meter breed en 2 m lang. Dankzij dit hefbed zijn er in totaal 5 slaapplaatsen beschikbaar.

Weinsberg Cara Core 700 MEG vanaf 68.500 € (in België), prijzen juli 2019.

Weinsberg's eerste integraal model komt in 2020 op de markt onder de serie benaming CaraCore

Weinsberg’s eerste integraal model komt in 2020 op de markt onder de serie benaming CaraCore. Het kleinere merk binnen de Knaus groep doet het goed met modellen die veel waar en kwaliteit brengen met een mooie prijszetting. Ik maakte een opmerking over de (mindere) kwaliteit van de scharnieren in de kasten bij deze Weinsberg die op de beurs te zien was. Als je met een scherpe prijs komt moet een merk natuurlijk ergens concessies doen. Dat zie je links en rechts binnen in het interieur ook wel, maar je kan nu éénmaal niet alles hebben in dit prijssegment.

Weinsberg wint blijkbaar vaker?

Bij de vergelijking van de alkoofmodellen voor modeljaar 2020 kwam de Weinsberg CaraHome 550 MH op een chassis van de Peugeot Boxer met een 120 pk motor, op Camperland.be als beste uit de bus, terwijl de Carahome 500 MEG, werd verkozen tot camper van de maand december.

De Camperland laadnormen?

Wat zijn dat? Wij hanteren een netto laadvermogen bij elk campermodel van bij voorkeur 500 kg of meer, en toch zeker minimum 400 kg. Minder dan 400 kg is naar Camperland normen een ongeschikt model – zie ook https://www.camperland.be/aankooptips/overbelading-overgewicht-voorkomen-begint-bij-de-aankoop/

Model Dreamer – 371 kg, inclusief 1 volwassen


Zie ook voor meer info over deze NKC stemming en de merken op:

NKC website – https://www.nkc.nl/nieuws/2020/januari/dreamer-carado-en-weinsberg-kampeerauto-van-het-jaar-2020/?fromsso=1

Dreamer – Rapido groep: https://www.camperland.be/merkengroep/dreamer-franse-camperfabrikant-rapido-groep/

Carado – Hymer groep: https://www.camperland.be/merkengroep/hymer-fabrikant/carado-hymer-fabrikant/carado/

Weinsberg – Knaus groep: https://www.camperland.be/merkengroep/knaus-fabrikant/weinsberg/weinsberg-knauss-groep/

Geef jouw beoordeling
1
2
3
4
5
Verstuur
     
Cancel

Voeg jouw beoordeling toe

Uw mening over de NKC winnaars
Gemiddelde waarde:  
 0 beoordelingen