Welke nieuwigheden Modeljaar 2021 zijn te zien op het Caravan Salon van Dusseldorf 2020?

Of het nu een Duitse première of zelfs een wereldwijde primeur – het Caravan Salon van Dusseldorf 2020 wil haar reputatie als een lanceerbeurs voor caravans en campers in 2020 bestendigen. Van 4 tot en met 13 september presenteren meer dan 350 exposanten een groot aantal innovaties in tien hallen. De focus zal hier liggen op de nieuwe recreatieve voertuigen voor het modeljaar 2021.

Al in de aanloop naar de beurs hebben tal van gerenommeerde exposanten hun nieuwe producten aangekondigd. De ervaring van voorgaande jaren leert dat veel andere highlights pas aan het begin van de beurs zullen worden onthuld. In dit opzicht kunnen bezoekers van Caravan Salon van Dusseldorf 2020 nog meer innovaties verwachten dan in dit opgesomd voorbeeld.

De Sloveense fabrikant Adria heeft niet één, maar twee complete serie van zijn campermodellen opnieuw ontworpen. De Coral Supreme en Coral Plus en de Matrix Supreme en Matrix Plus modellen zijn volledig gemoderniseerd. Het resultaat is twaalf volledig gerenoveerde, gedeeltelijk geïntegreerde campers met nieuwe inrichtingsindelingen en up-to-date interieur- en exterieurontwerpen. 

Voor buscampers stelt Adria een nieuwe goedkope instapversie met hefdak voor: de Active Base. Zonder keukenmodule slaapt de camper er vier: twee in het voertuig en twee in het hefdak.

De Spaanse fabrikant Benimar viert de Duitse première op de Caravan Salon 2020. Benimar zal zich voor het eerst voorstellen aan Duitse klanten, met niet één maar 37 modellen variërend van campers, carvans tot volledig geïntegreerde voertuigen. 

Deze omvatten ook de gloednieuwe, gedeeltelijk geïntegreerde buscamper op een Fiat Ducato platform, de Benimar Mileo 261, dat is zelfs een werelddebuut voor Düsseldorf. Eenpersoonsbedden aan de achterzijde, badkamer met aparte douche en een extra ligplaats boven de bestuurderscabinestoelen zijn de kenmerken van de lay-out.

Als alternatief voor het Fiat Ducato chassis biedt Carthago nu zowel zijn volledig geïntegreerde c-Tourer I als de half-integraal c-Tourer T op het Mercedes-Benz Sprinter chassis. Het maken van een vermelding naast de Sprinter chassis zijn een breed scala van rijhulpsystemen. De volledig en gedeeltelijke integralen op de Sprinter basis worden gelanceerd met vier modellen.

Verder zijn de 18 modellen van de lichtgewicht c-Tourer I/T en de vijf lay-outs van de slanke Carthago c-compactline geoptimaliseerd. Een nieuwe achterzijde, een nieuw decor, verbeterde woonruimtes met nieuwe meubels en herziene douche-toilet combinaties – de 2021 modeljaar van de gestroomlijnde Carthago c-compactline en de lichte c-Tourer I / T biedt merkbaar meer bewegingsvrijheid en verbeterde ergonomie.

Het Franse merk Challenger van de Trigano Groep presenteert twee nieuwe lay-outs op een Ford Transit chassis met ongeveer 7.20 m totale lengte: de Graphite 377 GA en de Graphite 328 GA. De Graphite 337 GA kenmerkt zich door de combinatie van twee eenpersoonsbedden van 1.90 m met een ruime badkamer. 

In de Challenger Graphite 328 GA zit een 1.60 m breed, in hoogte verstelbaar queen-formaat-sized bed aan de achterzijde en is gemakkelijk bereikbaar van beide kanten. Er is ook een ruime badkamer voor deze. In het middelste deel van beide modellen bevinden zich de keuken en de 140 liter koelkast. Aan de voorzijde van dit is de zitgelegenheid waarboven een andere slaapplaats voor twee kan elektrisch worden verlaagd van het plafond.

Op de Chausson stand wacht bezoekers met vier nieuwe gedeeltelijk geïntegreerde voertuigen en een nieuwe camper. De twee gedeeltelijk geïntegreerde voertuigen 648 en 788 worden elk geleverd met een bed van queen-formaat aan de achterzijde. In de gedeeltelijk geïntegreerde 777 GA slaap je in eenpersoonsbedden, terwijl de 644 voorzien van transversale (dwars)bed in de achterzijde. 

Alle vier de lay-outs zijn beschikbaar op basis van de Ford Transit of Fiat Ducato. Met een lengte van 6.36 m biedt de buscamper V690 een groot, verstelbaar hefbed aan de achterzijde, waaronder veel bergruimte opent met aluminium roostervloer en sjorringen voor fietsen of zelfs een motorfiets.

Door vier nieuwe gedeeltelijk geïntegreerde voertuigen voor de Contura-lijn op het Mercedes Sprinter-chassis te lanceren, streeft Eura Mobil naar de mobiele luxeklasse.

Voorwielaandrijving en AL-KO low-frame chassis zorgen voor nauwkeurige en comfortabele wegprestaties. Talrijke optionele rijhulpsystemen, hoogwaardige meubels en een lange lijst van optionele extra’s onderstrepen het premium gehalte van de nieuwe half-geïntegreerde voertuigen van Eura Mobil.

Bovendien wordt de Integra Line uitgebreid met een nieuwe lay-out met een totale lengte van 7m: de 660 EB. Dit volledig geïntegreerde voertuig legt de nadruk op slaapcomfort voor lange mensen met een eenpersoonsbedden van elk 2 m.

Livin Up is de naam van de nieuwe instapserie van het merk Forster met niet één maar twee compacte, gedeeltelijk geïntegreerde voertuigen en vijf familie-alkoofmodellen op basis van de Fiat Ducato. Stijlvolle interieurs, praktische en betrouwbare inrichting en vooral buitengewoon aantrekkelijke prijzen zijn ontworpen om de nieuwe modelserie tot een succes te maken.

De motorhome serie Hobby Optima Ontour op basis van een Citroën Jumper voegt twee nieuwe leden toe aan de familie: de T70 E met een ruime achter wasruimte en twee eenpersoonsbedden en de T70 F met een tweepersoonsbed en een grote achter badkamer. 

Voor de alkoven modellen van de Optima Ontour lijn stelt Hobby drie nieuwe versies voor met geoptimaliseerde lay-outs: de A60 GF met een dwarsbed aan de achterzijde, de A65 KM met een stapelbed en grote midden stoelen evenals de grote A70 GFM met een dwarsbed en een grote centrale zitgelegenheid.

De vier nieuwe Karmann Mobil Davis modellen smelten die onvervalste campinggevoel vakkundig samen met campercomfort. Het extra tweepersoonsbed geïnstalleerd in het hefdak boeit met mooie vergezichten vanaf ca. 2.70 m hoogte en veel frisse lucht in de met textiel beklede dak. Dit betekent dat de je in de compacte camper kan slapen met vier personen.

Verder breidt Karmann-Mobil het Davis-modellengamma uit met een versie met veel variabele bergruimte aan de achterzijde. De Davis 630 heeft een in hoogte verstelbaar tweepersoonsbed. Met een druk op de knop wordt het naar boven gehesen en maakt plaats voor een opbergruimte voorzien van metalen beplating op de bodem, sjor-oogjes en een oprijplaat. Ideaal voor het vervoer van je scooter of motorfiets.

Door de lancering van de L!VE I 900 LEG zet Knaus de “kers op de taart”. Met dit volledig geïntegreerde voertuig op een chassis van 5 ton wil Knaus laten zien dat ruimte de echte luxe is. De 900 LEG boeit ons met twee eenpersoonsbedden aan de achterzijde, hijsbedden met een breedte van 150 cm in de boeg, een grote L-vormige zitgelegenheid met voldoende ruimte voor gasten, bergruimte in overvloed, ruime kasten en een grote wasruimte met aparte douche en kasten voor gebruiksvoorwerpen.

De nieuwe Knaus SUN I, verkrijgbaar in twee lay-outversies – met eenpersoonsbedden of een centraal bed aan de achterzijde – staat synoniem voor luxe in combinatie met sportieve elegantie. De nieuwe Sun I volledig geïntegreerde voertuigen, die zowel buiten als binnen opnieuw gemodelleerd zijn, combineren royale ruimte met elegant design en luxe materialen.

Met de nieuwe Nova M bouwt La Strada verder op zijn succesverhaal. Deze compacte luxe buscamper met GFRP monocoque cabine (100 % polyester) op een Mercedes-Sprinter chassis speciaal voor veeleisende klanten op zoek naar eerst luxe buscamper onder de 7 meter lengte. 

Badkamer met een aparte douche, drie bedden en een lange lijst van extra’s, variërend van 4X4 aandrijving tot luchtvering zorgen voor het leven en rijcomfort in compacte 6.46 m lengte.

Daarnaast presenteert La Strada een eenpersoons bedindeling in een Fiat Ducato buscamperversie: de Avanti E.

De nieuwe generatie M markeert ook de introductie van nieuwe productietechnologie voor Malibu. Met ophangingsframes tussen dak en wanden over het volledige oppervlak gelijmd, dakoppervlakken in GFRP, GFRP-onderzijde en een volwaardige dubbele vloer: Malibu verbeterde de structurele kwaliteit van zijn volledig en halfintegraal voertuigen naar een nieuw niveau. 

De M generatie van Malibu campers start met een breed programma: klanten kunnen kiezen uit acht volledig geïntegreerde en zeven halfintegraal voertuigen tussen 6.55 m en 7.48 meter lang.

Daarnaast zijn er de Malibu Vans. Malibu heeft zijn twee premières in het campersegment “first class – two rooms” en “family-for-4″genoemd (zie detail artikel op Camperland). Deze zijn voorzien van een badkamerdeur die kan, indien nodig, afgescheiden worden van het slaapgedeelte, en aan de andere kant een optionele hefdak voor alle comfort op de Malibu Vans (optioneel).

Italiaans ontwerp is het centrale thema van alle ontwikkelingen bij Mobilvetta voor de nieuwe KEA-serie. Of het nu om prestige bekleding met een combinatie van top-gestikt leer en gladde stof of het meubel ontwerp met hoogglans oppervlakken met chroom decoraties en mat getinte kasten gat – alles lijkt elegant. 

De drie nieuwe lay-outs van de KEA lijn zijn gebaseerd op een Fiat Ducato en geleverd als zowel gedeeltelijk als volledig geïntegreerde voertuigen. Dit resulteert in niet één maar zes nieuwe modellen voor Mobilvetta’s nieuwe KEA-modellengamma.

Morelo is al geruime tijd een begrip in de wereld van luxe motorhomes. Met de lancering van de Grand Empire 110 GSO wil de fabrikant nu zijn modellengamma verder verbeteren. Op basis van het truckchassis van een Mercedes Benz Actross 1853 met 531 pk kondigt Morelo een nieuwe luxe motorhome aan. Hoogtepunten zijn o.a. een slide-out en een achterste garage voor een Mini.

Het nieuwe compacte buscamper modelgamma van de Franse camperfabrikant Rapido heet simpelweg “C“. Het omvat drie lay-outs tussen 5.99 en 6.99 m lang met een dubbele, twee enkele of een groot centraal bed achterin. Ze zijn maar 2.17 m breed. Alle drie de modellen zijn dus vrij smal en dus ook prima om mee te rijden door de smalle straten van de steden.

Met zijn twee nieuwe modellen van maximaal zes meter totale lengte op basis van een Ford Transit richt de Italiaanse fabrikant Roller Team zich op nieuwe kopers en vrienden van handige campers. 

De 291 P lay-out met een tweepersoonsbed aan de achterzijde wordt aangeboden door Roller Team zowel als een alkoof versie en een halfintegraal, terwijl de 271 M met een stapelbed aan de achterzijde is een klassieke alkoof configuratie. Met zes bedden en zes zitplaatsen op zes meter biedt de 271 M maximale ruimte met een verminderde buitenafmeting.

Fietsen is bijna een integraal onderdeel geworden van het buscamper toerisme. Bijna alle liefhebbers nemen hun fiets mee tijdens het reizen. Achter fietsdragersystemen zoals SAWIKO ‘s nieuwe, verder ontwikkelde AGITO VAN 2.0 zorgen voor veilig en gemakkelijk transport op recreatieve voertuigen.

De achterste fietsdrager is een praktische en stabiele oplossing voor Ford Transit of Fiat Ducato gebaseerde campers. Met een laadvermogen van 60 kilogram vervoert hij gemakkelijk twee fietsen of e-bikes.

Vario Mobil bouwt al sinds 1983 luxe campers voor klant met specifieke wensen. De Vario Perfect 900 viert zijn première op het Caravan Salon. De negen meter – een lengte die voor deze voertuigcategorie als compact wordt beschouwd – heeft echter alles wat nodig is. 

Een grote uitschuifbare baai biedt nog meer ruimte voor keramische vloeren, echt houten meubels, dikke lederen stoelen, XXL koelkast, een oven, vaatwasser, inductiekachel en vele andere voorzieningen. 18 ton luxe verdeeld over negen meter lengte.

Desgevraagd past Weinsberg zijn campers CaraBus en CaraTour aan met een hefdak met geïntegreerde isolatie gemaakt van vezel versterkte polyurethaan. Deze technologie genaamd Long-Fibre Injection (LFI) maakt hefdaken licht en tegelijkertijd zeer robuust. 

Uitgerust met een dakkap, sfeer buscamper verlichting, warme lucht afvoersysteem, opslagrekken compleet met inductieve laadbak voor smartphones en muskietennetten, wordt de bovenste verdieping van deze omgebouwde camper een huiselijke slaapplaats voor nog twee personen.

De camperbus specialist Westfalia heeft het Columbus modelgamma van Fiat-Ducato herzien. Voor het eerst is er optioneel een panoramisch venster beschikbaar voor de vijf lay-outs. Slaapfaciliteiten worden toegevoegd door een optioneel hefdak. Daarnaast presenteert Westfalia het nieuwe Fiat Ducato-gamma met drie lay-outs van 5.41 tot 5.99 m lang.

© Publicatie copyright Camperland.be 2020, alle rechten voorbehouden.

Een reactie achterlaten