Een camper huren van of bij een particulier. Wat zijn de voordelen en bezwaren. Internetplatforms die je helpen.

De aankoop van een campervoertuig is een grote investering. De meeste voertuigen worden dan ook gekocht met een financiering. Om o.a. die reden(en) verhuren particulieren hun eigen camper om hun investering winstgevender te maken.

Via websites voor de verhuur tussen particulieren en apps op de smartphone kan gemakkelijk een groot publiek en kandidaat huurder bereikt worden. De verhuurbedrijven geven waarbij een extra service aan de verhuurders op hun site, daartegenover staat wel een vergoeding (van 9 tot 15%):

 • Bij elke kandidaat huurder ontvangt u een sms en e-mail alert met informatie over het huurverzoek en de netto vergoeding. U kunt met elke huurder praten voordat u het verzoek accepteert of weigert, jijzelf beslist!
 • Sommige verhuurbedrijven bieden een extra verzekering aan als je huurt via hun site zoals Yescapa maar die bieden niet altijd een bescherming bij schade.
 • De profielen van de huurders worden gecontroleerd
 • Men mag evengoed niet vergeten om een inventaris op te maken en de huurovereenkomst te ondertekenen.
 • Wil je huren dat hoeft dat niet per se in eigen land te zijn, bijvoorbeeld je rijdt met de auto tot Zuid-Spanje en huurt daar een mobilhome voor 7 dagen.

Daarnaast kun je vaak een motorhome huren bij de dealer van je campermerk: zie hiervoor bij het overzicht van alle dealers in België op camperland.be

Wil je op eigen houtje verhuren? Waarmee rekening houden?

 • wat bij schade door derden aan je camper – vaak je hebt een aanvullende verzekering nodig
 • niet iedereen mag met het voertuig besturen, afhankelijk van de verzekeringspolis (bijv. min. 5 jaar rij-ervaring)
 • wat bij diefstal?
 • wat bij ongeval en schade? Heb je een omnium? Hoeveel bedraagt het franchise bedrag
 • de camper moet gereinigd terug gebracht worden of niet?
 • de huurder komt niet opdagen (afhalen). Is er (reeds) een voorschot betaald?
 • welk soort huurovereenkomst ga je gebruiken?
 • is je inventarislijst up-to-date?

Verhuursites in België

 • https://www.goboony.be – is de meeste bekende verhuursite in Belgïe, ontstaan in 2015 en met 2500 campers in verhuur (08/2019) ( 150 € borg met hun Zorgeloos Reizenverzekering,  25% aanbetaling per boeking).  Zij zorgen zelf voor de contracten en regelen de betalingen, zij innen ook de borg, boetes en schadeclaims. Actief in BE, IT, FR, DU enz… (totaal in 14 landen actief). Goboony betekent vertaald “ga op reis naar het onbekende”

Zie ook de Gobbony verdiencalculator: https://www.goboony.nl/info/goboony-verdiencalculator

 • https://www.camptoo.be –  is ontstaan in Nederland in 2014 en werd in 2017 bekroond tot meest kansrijke technology startup van Nederland. Alle campers zijn verzekerd via de Aveco dagverzekering, Spitz of de Nederlandse Kampeerauto Club (NKC):  je bent verzekerd tegen schade en ongevallen en in de meeste gevallen kun je rekenen op pechhulp. Camptoo is actief in 11 landen en heeft altijd een support team ter beschikking om te vragen te beantwoorden. Je kan ook mede-eigenaar worden van Camptoo.

Kosten?

Goboony – 9% kosten

Camptoo – 15% commissie

In het buitenland

 • https://paulcamper.nl – Paul Camper is een verhuursite actief in Nederland en Duitsland met een aanbod van 3000 campers (08/2019). Ze maken actief reclame voor hun volledige pechhulp en vooraf overeengekomen gereden kilometers. Huren doe je in 3 stappen.
 • Indie Campers – https://indiecampers.com – Camper verhuur site met verhuurders uit heel Europa met een Nederlandse afdelinghttps://indiecampers.nl/
 • https://www.yescapa.be/ – met meer dan 6500 campers van particulieren in gans Europa (enkel Franstalig)

YESCAPA nam in 2019 AreaVan over, zijn  grootste concurrentie in de verhuur van campers. AreaVan  was één van zijn historische concurrenten in Spanje, dat werd geboren als een pioniersplatform voor verhuur tussen particulieren, maar dat in 2015 ook de professionele sector omvatte. De expansie van Yescapa in Spanje is groot te noemen.  In Spanje heeft Yescapa meer dan 75.000 gebruikers en 6000 voertuigen in verhuur (08/2019). Wat betreft het gebruik van het platform, doet 15% van de reizigers die in Yescapa huren dit met de bedoeling om verschillende voertuigen te proberen om te beslissen welk voertuigmodel te kopen, en zij zien Yescapa als een alternatief om het winstgevend te maken – https://www.yescapa.es/

Yescape France – De aankoop van zijn belangrijkste Spaanse concurrent sluit aan bij die van afgelopen maart 2019 door Yescapa van Locationcampingcardeparticulier.com, een van zijn concurrenten in Frankrijk, dat nu omgedoopt werd naar https://www.yescapa.fr/