CLPLUS 2022
Prijszetting (12.2021) – heel wat fabrikanten halen hun catalogus met prijzen off-line. De problemen met grondstoffen zullen wellicht tot prijsstijgingen leiden. Een stijging die nu nog moeilijk kan worden ingeschat. Er update van de verkoopprijzen vallen te verwachten in het voorjaar van 2022.
CLPLUS 2022
Zitplaatsen 4 (5):
Slaapplaatsen 2 (3) (5):
De Camperland min. laadnormen werden in 2020 vastgelegd op min. 400 kg netto nuttig laadvermogen.
Catalogus
Soms kunt u een catalogus downloaden in pdf ter illustratie en ondersteuning
YouTube filmpjes
Per model kunnen er 2 YouTube filmpjes gepubliceerd worden
MTM en gewicht van…tot
Er zijn fabrikanten die als netto laadvermogen een min. en een max. opgeven zoals McLouis en Mobilvetta uit de Trigano groep. Dit is pure onzin. In de camperland database zal u steeds de “laagste” laadwaarde terugvinden.
Wetgeving laadvermogen = massa in rijklare toestand
Het hanteren van het netto laadvermogen is Europees geregeld volgens art. 2, rubriek 4a) VO (EU) 1230/2012 – Toch volgt niet iedere fabrikant deze richtlijnen: “onder massa in rijklare toestand wordt verstaan – het rijklaar gewicht”:
Voorbeeld: rijklaar gewicht 2.750 kg, toelaatbaar totaalgewicht 3.500 kg, maximaal laadvermogen 750 kg.
Het rijklaargewicht, volgens art. 2, rubriek 4a) VO (EU) 1230/2012 is, voor zover niet afwijkends is geregeld, als volgt gedefinieerd:
Het leeggewicht van het voertuig in standaard uitrusting volgens weging door de fabrikant (incl. boordwerktuig)
+ brandstoftank voor 90% gevuld
+ 75 kg (gewicht van de bestuurder)
+ Alu gasflessen (11 kg vulniveau) voor 100% gevuld (komt overeen met 18 kg totaalgewicht)
+ vers watertank voor 100% gevuld ( vulniveau van vers water is afhankelijk van model begrensd op 10 liter**/ 20 liter**/40 liter** tijdens de rit, voor zover technisch voorzien)
+ toilet spoeltank voor 100% gevuld
+ warm water boiler voor 100% gevuld = gewicht in rijklare toestand
** Vulniveau van de watertank is door een overloopventiel begrensd tot 10 / 20 / 40 liter modelafhankelijk (aanbevolen vulniveau tijdens de rit), volgens bijlage V, deel A, rubriek 2.6Fnn (h) VO (EU) 1230/2012.
Andere richtlijnen
De meeste constructeurs volgen bovenstaande richtlijnen maar niet allemaal – Mobilvetta: “De aangegeven massa’s verwijzen naar de bepalingen van de Europese richtlijn 2007/46/EG.”
Het omvat het gewicht van het lege basisvoertuig van de bestuurder (75 kg), 100% van de brandstof (tank van 60 l), zoet water (tank gevuld met 20 l onderweg), en een gastank voor woondoeleinden (20 kg). De massa in rijklare toestand, en dus het laadvermogen en / of gecertificeerde stoelen kunnen variëren afhankelijk van de accessoires geïnstalleerd.
Mobilvetta – technisch toegelaten massa # massa in rijklare toestand
Er bestaat een verschil tussen het maximum technisch toelaatbare massa in beladen toestand en de massa in rijklare toestand. Het bevat elementen van de vervoerde passagiers gedefinieerd door de fabrikant (bestuurder uitgesloten), en de persoonlijke bezittingen. De berekening van het laadvermogen is gebaseerd op het volgende parameters: 75 kg per passagier (exclusief bestuurder), 10 kg bagage per passagier en voor de bestuurder 10 kg voor elke meter lengte van het voertuig, plus de resterende laadvermogen, dat kan worden gebruikt voor de installatie van accessoires of voor extra bagage.
Besluit – laadvermogen in het keuringstation
Wat u uiteindelijk netto zal mogen beladen wordt in het keuringstation bepaald en is terug te vinden op het zgn. schouwingsformulier. Dit cijfer is EXACT wat je met de staat van het voertuig op dat moment netto kunt beladen. Vraag altijd deze gegevens voor je een tweedehandse camper koopt !
De camperland CLPLUS database is er om u te helpen en te vergelijken en je te behoeden voor een misaankoop. De data is met zorg samengesteld, maar zelfs data van de fabrikanten zelf bevatten soms fouten. Camperland noch de eigenaar Rudi Van Overloop kunnen op geen enkel moment verantwoordelijk gesteld worden voor eventuele gevolgen door het gebruik van deze gegevens uit de databank(en).
Vermijd deze valkuilen bij de verkoop van je motorhome of camper
Door Redactie Camperland 1 maand geleden
U bent een unieke bezoeker van: 3487217
Aantal gelezen artikelen: 4047193
Camperland © Copyright 2018 - 2023 - Alle rechten voorbehouden.
Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich desgewenst afmelden. Meer info
Wanneer we de camper willen beschermen denken we altijd aan de koude via de voorruit. Maar beschermen tegen de hitte en zonnestralen is minstens zo belangrijk!