Wat is er leuker dan tijdens het trippen met de camper ‘s avonds te genieten met een BBQ op de camperplaats, parking of camping? Ik kan daar écht van genieten en onthaasten …. een stukje vlees op de BBQ, lekker op het gemak eten, nog een stukje braden. De meeste onder u zullen het met me eens zijn … de beste vleessmaak en de BBQ smaak kun je bereiken met een BBQ op houtskool. Met dat idee van die houtskool te gebruiken als camperaar had ik het van in den beginne wel moeilijk. En zo kom je hier 3 BBQ typen tegen: de Cobb, de Outdoorchef en tenslotte de Cadac Safari Chef 2.
En daar zit een verhaal achter. Niet alleen is zo’n zak zwarte kool wel een vuiligheid, ook al zit het in een dikke papieren zak verpakt. Je hebt ook na je BBQ toch wel een behoorlijke hoeveelheid afval. Die uitgebrande houtskool kan je ook niet altijd gemakkelijk kwijt, denk maar aan een overnachtingsplaats zonder vuilniscontainers.
Een tweede opstakel is de tijd die het kost om de houtskool eerst op te warmen vooraleer je kan beginnen braden. Nou, zal je zeggen: dat valt best veel mee. Maar voor een camperaar die het moet hebben van zijn (korte) weekendjes heeft die houtskool toch wel wat belemmeringen.
Het is zondag en maandag moet je werken. Je komt na een geweldige fietstocht om 17 à 18:00 uur aan bij de camper. Om het onthaastingsgevoel toch nog wat te trekken wil je graag ter plaatse nog op een BBQ-ke doen om daarna rustig naar huis te rijden voor de zware werkweek die je maandag weer te wachten staat. Je ziet het probleem … als je op dit uur nog aan de opwarming van de houtskool moet beginnen …tja, maar nog des temeer … je moet ook wachten tot de houtskool volledig is opgebrand, en dat niet alleen …hij moet ook volledig zijn afgekoeld om mee te nemen naar huis, aangezien je de uitgebrande houtskool hier op deze parkeerplaats niet kwijt kunt geraken.
uitgebrande houtskool kan je niet altijd gemakkelijk kwijt, denk maar aan een overnachtingsplaats zonder vuilniscontainers
Om die problemen te omzeilen kwam ik bij de Cobb uit, tenminste dat dacht ik toch. Dit is een soort van BBQ met een snelbrand briket in de vorm van een tafelmodel. De Cobb is een Zuid-Afrikaanse uitvinding en weegt slechts 4 kg. En dat laatste was mijn tweede argument om voor de Cobb te kiezen: licht in gewicht en zodoende met weinig effect op mijn nuttig laadvermogen.
De grillplaat heeft een diameter van 32 cm en voorzien is van een anti-aanbaklaag. Het toestel bestaat ruwweg uit 2 delen: een buitenste deel dat altijd koud blijft, daarom kan je de Cobb gewoon op tafel zetten tussen je tweetjes in. En de binnenkant is natuurlijk de hete kant.
Daarnaast is het BBQ met de Cobb ook gezonder dan met de klassieke BBQ en houtskool: deze enigszins bolle plaat zorgt voor de warmteverdeling waardoor het eten niet kan verbranden. Het vleesnat en het vet komt terecht in de met water gevulde opvangbak rondom de houtkool, waardoor er geen rookontwikkeling is en er geen vlammen ontstaan die het vlees kunnen laten verbranden (dat laatste is kankerverwekkend).
U herinnert zich mijn probleem om nog snel een BBQ te kunnen opstarten? Voor de Cobb gebruikt u de speciale Cobble Stone briketten, er zitten er 6 in een doos. De Cobble Stone is hoofdzakelijk gemaakt van kokosnootbast, een natuurlijk product, maar bevat ook enkele chemische middelen voor de ontbranding.
De aanmaakvloeistof is er al in verwerkt waardoor je geen aanmaakblokjes hoeft te gebruiken. Laat de Cobb daarom enige tijd branden vooraleer het vlees op te leggen. Eén Cobble Stone geeft u twee uur kookplezier.
Dat laatste lijkt gaaf maar gaf me soms ook wel eens kopzorgen. De kokosnoot ontbrand zeer snel maar wel 2 uur lang, en daarmee is de briket nog niet afgekoeld. Zo kom ik alweer bij mijn probleem terecht om de uitgebrande en volledig afgekoelde briket op te ruimen en/of mee te nemen. In de praktijk duurt het tot 3 tot 4 uur vooraleer de briket volledig is afgekoeld.
Er zijn 7 verschillende Cobb modellen.
Cobb en Cobb PRO 110 à 145 €
Een tweede probleem met houtskool en dus ook met de kokosnoot briketten van de Cobb is dat in het zuiden, Côte d’Azur, Spanje, Portugal, …het verboden is om op de camping BBQ’s te gebruiken met houtskool. Dit voor het brandgevaar.
Je kunt je niet voorstellen dat nog iemand (onbewust) zijn nog smeulende houtskool in een vuilnisbak op de camping gooit … en gans de camping staat in de fik. Geen houtskool dus en geen BBQ op mijn verlof? Dat gaat natuurlijk niet want ik zit graag te kokkerellen zo ‘s avonds tijdens mijn vakantie. Inspiratie heb ik genoeg om 14-20 dagen afwisselend op het BBQ stel wat te verzinnen.
Tja, houtskool mag niet maar BBQ ‘en op gas mag wel op de campings in het zuiden (mogelijks zijn er ook nog uitzonderingen waar elke vorm van BBQ is verboden). Dat bracht me natuurlijk aan het denken. Want thuis heb ik nog de grote Outdoorchef staan. Aja, een BBQ op gas. En zo geschiedde.
OutdoorChef Montreux 570 G - afhankelijk van accessoires 650-850 €
De Outdoorchef is een Zwitserse uitvinding. Naast het feit dat je een gasBBQ op de campings mag gebruiken heeft het nog andere voordelen. Zo is de BBQ dankzij de ronde vorm in zo’n 10 minuten op temperatuur gebracht en kan je de temperatuur aflezen en bijstellen. De Outdoorchef is in feite bijna een warme oven zoals thuis in de keuken.
Je kan er echt alles in klaarmaken zoals thuis in de oven. Met de gasknop regel je zelf de temperatuur binnenin. De mogelijkheden om hiermee te werken zijn écht enorm. Nu de prijs is die ook. Maar als je dit toestel zowel op vakantie als thuis kunt gebruiken is het misschien een overweging waard. Ik had hem voor thuis gekocht voor (ons zessen) maar je kan er met extra bezoek gemakkelijk een BBQ van 10-12 personen organiseren.
Nu de nadelen. Ondertussen zijn de kinderen de deur uit en gaan we met z’n tweeën op vakantie. Deze Montreux 570 is eigenlijk nu veel te groot maar hij bestaat ook wel in kleinere en compactere modellen. Het is (te) veel werk om deze Montreux 570 na elke BBQ beurt te kuisen en te reinigen, en op vakantie is dat dan dagelijks.
Daarnaast kun je dit model wel volledig uit elkaar halen (min of meer), écht ideaal om te transporteren is het niet. Ook de ronde kuip steeds los- en vastschroeven aan het onderstel is niet gemaakt om veelvuldig te doen. De ronde bol van 80 cm neemt ook teveel plaats in in de garage. Daarnaast is het ontstekingsmechanisme aan de bol moeilijk te beschermen waardoor de kans bestaat dat je BBQ toestel beschadigd geraakt. Daarnaast is er nog het gewicht natuurlijk van zo’n grote BBQ.
Het probleem om de BBQ te kunnen gebruiken in het zuiden op de campings was nu wel opgelost, na twee vakanties met deze outdoorchef was het toch het moment om uit te kijken naar een andere oplossing. Het idee van de gas bleef overeind maar het moest iets kleiner zijn, praktischer en compacter zijn. Het idee kreeg vorm op de camping van Laterne in Porec (Kroatië) waar ik een Oostenrijker zag BBQ ‘en met een klein compact toestel voor zijn gezin met één kind: het was een CADAC.
CAMPER DATABANK 2025 – 10.10.24
Camperland zit in de voorbereidende fase voor een update naar de MOTORHOME databank 2025. Koopt u een nieuwe camper van modeljaar 2025? Kijk dan na of de motor een Euro 6 E/Euro VI e norm heeft. Laat dit meetellen in uw koopkeuze.
Je kunt nu met een geregistreerde account (na inloggen) de pdf-file lijst met richtprijzen voor modeljaar 2025 downloaden (deels 1/3 klaar) – https://www.camperland.be/nl/richtprijzen-vans-motohomes-en-liners-voor-modeljaar-2025/
Op 10.109 is deze lijst aangegroeid tot +1050 modellen (modeljaar 2025). 700 modellen en hun prijzen ervan zijn opgenomen in de bovenvermelde PDF publicatie van 25.08. De volgende update is te verwachten eind oktober.
CLPLUS is een GRATIS geregistreerde status waarbij u toegang hebt tot ALLE data van Camperland.be waaronder de fel begeerde ZOEKFUNCTIES in de camper databases waarin u o.a. een motorhome kunt zoeken op meer dan 30 criteria om tot de juiste aankoop te komen https://www.camperland.be/clplus-worden/
Hierbij nog hoe het werkte in 2022 (er zijn nu tal van zoekfuncties toegevoegd):
De Safari Chef 2 van Cadac is eigenlijk het kleine broertje van de grote Carri Chef 2 skottelbraai maar zelf paella of skottelbraai maken interesseert me eigenlijk niet. De Safari Chef serie is er in veel verschillende vormen met tal van opties. Zoveel dat je bijna niet weet wat te kiezen. Ik koos uiteindelijk voor de Chef 2 omwille van zijn compacte vorm. Een BBQ stel voor 2 à 3 personen. Sommigen menen dat je er zelfs voor 4 personen met kan BBQ ‘en.
Met zijn inklapbare pootjes kan alles samen in een enkele draagtas van zo’n 30 cm breed. Nadeel is wel dat je dan steeds het gasflesje er vanaf moet schroeven (bij de HP versie). Bij de HP versie moet je er onderaan dus een aparte gasbus opschroeven (van een halve liter) waar ik 14 dagen lang mee heb kunnen BBQ ‘en. Er is een automatische piëzo-ontsteking voorzien. En er zijn 4 verschillende kookoppervlakken. Zo kan je er niet alleen maar met BBQ ‘en maar ook een potje op koken. Op de vlakke plaat kan je een ei of pannenkoeken bakken. En het gewicht? 3.6 kilogram.
Daarnaast kan je in plaats van te werken met een aparte gasflesje, de Safiri Chef LP kopen die je direct kan aansluiten op de gasfles van de camper.