WLTP staat voor Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure. Het is een test waarmee de uitlaatgasemissies van een auto worden gemeten. De meting wordt uitgevoerd bij de typegoedkeuring van een auto om te zien of deze aan de geldende emissienorm voldoet. WLTP is de opvolger van de verouderde NEDC-methode. WLTP zorgt dus voor een realistischere weergave van de actieradius van een wagen dan vroeger. Desondanks zien we nog steeds dat het werkelijke rijbereik vaak lager uitvalt dan het cijfer dat de WLTP-test berekend heeft.
Bij de WLTP methode wordt de rijcyclus nu onder dynamische omstandigheden uitgevoerd, die gebaseerd zijn op wereldwijd verzamelde statistische rijgegevens. Tot de nieuwe testparameters behoren een sterkere acceleratie, een hogere gemiddelde snelheid en een hogere topsnelheid.
Op het Europese gelijkvormigheidsattest staat ofwel de NEDC-waarde, ofwel de WLTP-waarde, ofwel beide. Je vindt de NEDC-waarde in vak 49.1. De WLTP staat vermeld in vak 49.4. Vanaf 1 januari 2021 zijn fabrikanten niet langer verplicht om een NEDC-test uit te voeren.
De metingen van de WLTP vinden plaats in een gecontroleerde omgeving, op de rollenbank. Dit gebeurt onder laboratoriumomstandigheden, waarbij auto’s altijd bij een temperatuur van 23 graden Celsius getest worden. De testcyclus bestaat uit 4 fasen, met verschillende snelheden: laag, gemiddeld, hoog en extra hoog. Omdat WLTP een laboratoriumtest is, is het niet altijd supernauwkeurig om het werkelijke bereik te bepalen. Dit komt doordat factoren in de echte wereld van invloed zijn op het bereik van een (elektrische) auto, camper of motorhome .
Na de dieselgate en de sjoemelsoftware legde Europa de fabrikanten een ander meetmethode op, kortweg WLTP of World Harmonized Light Vehicle Testing Protocol. Sinds september 2017 worden de betreffende tests uitgevoerd op basis van deze WLTP normen in plaats van de verouderde NEDC. Daarom heeft Europa de naam van de norm toen gewijzigd van Euro 6b naar Euro 6c. Met andere woorden, de norm voor emissies werd toen niet veranderd, maar wel de meetmethode.