Een inductiekookplaat werkt door middel van elektromagnetische velden om direct de pan te verwarmen. Dit maakt koken sneller, energiezuiniger en veiliger. Heden zien we ze vaak nog ingebouwd in combinatie met een gaspitten (of meerdere). De inductieplaat werkt alleen met magnetische pannen. Je kunt testen of een pan geschikt is door een magneet tegen de onderkant te houden – als deze blijft plakken, is de pan inductiegeschikt. Er is minder warmteverlies dan bij koken op gas en water kookt tot 50% sneller dan op gas.
Werking
Zodra je de kookplaat inschakelt, wordt er wisselstroom door deze spoelen gestuurd, wat een magnetisch veld opwekt. Het magnetische veld induceert elektrische stromen (wervelstromen) in de bodem van de pan. Deze stromen genereren warmte door de weerstand van het materiaal in de pan. De pan zelf wordt dus warm, terwijl de kookplaat koel blijft. Omdat alleen de pan wordt verwarmd en niet de kookplaat, is er weinig warmteverlies. Zodra je de pan weghaalt, stopt de warmteproductie vrijwel direct.
Draagbare inductiekookplaten
Naast de inbouw inductiekookplaat zijn er ook draagbare inductiekookplaten op de markt speciaal voor kampeerders die over elektriciteit kunnen beschikken (op de camping). Met een inductiekookplaat heb je (ook) op de camping helemaal geen gas meer nodig. En dat is best handig, ook omdat je toch vaak al een stroomaansluiting hebt. De draagbare platen zijn heel licht in gewicht. De inductiekookplaat heeft meerdere standen en kun je derhalve instellen van 150 tot 2000 Watt, meestal met een digitaal bedieningspaneel met meerdere tiptoetsen of met een draaiknop. Er kan één kookzone zijn of meerdere …let dus op bij het berekenen van je totaal verbruik. De toestellen zijn meestal voorzien van automatische uitschakeling, kinderbeveiliging en oververhittingsbeveiliging.
Op hoeveel Watt mag je de inductieplaat instellen op de camping?
Het vermogen van de inductieplaat is af te lezen aan het aantal Watt en hangt samen met de stroom die de camping ter beschikking stelt, dit laatste uitgedrukt in Ampère. Het meest voorkomend is 6, 10, 12 en 20 ampère. Als je de stroomsterkte in ampère vermenigvuldigt met de spanning in volt, krijg je jouw vermogen in watt:
-
- 6 ampère x 230 V = 1.380 Watt – het maximum vermogen dat alle toestellen tegelijkertijd mogen afnemen
- 10 ampère x 230 V = 2.300 Watt
- 20 ampère x 230 V = 4.600 Watt