Wanneer u met de camper de bergen intrekt verschil de druk naargelang u zich op hogere hoogtes gaat begeven (vanaf 1500 meter): de lucht wordt er ijler is en de zuurstofconcentratie lager. Die verschillen hebben invloed op de verwarmingsinstallatie (brander) die niet meer zal functioneren wanneer die niet voorzien is van een zgn. hoogtekit. Camperfabrikanten zullen een hoogtekit meestal wel standaard voorzien in de 4×4 campermodellen, maar u kijkt dit best toch na. Zonder hoogtekit ontstaan er op hogere hoogten problemen met de verbranding door de lagere zuurstofconcentratie die de vlam instabiel maakt en eventueel zal doen uitgaan. Het tekort aan zuurstof voor de verbranding kan roetvorming veroorzaken of de installatie in storing laten gaan.
Merken van branders voor campers met een hoogtekit zijn o.a. Truma, Webasto en Eberspacher. De installatie van een hoogtekit vereist technische kennis van gas- of dieselverwarmingen. Neem contact op met de fabrikant of een camperdealer om de juiste kit te bestellen.
Voor de werking op hogere hoogtes werd vroeger een tweede pomp voorzien. Modernere systemen gebruiken een druksensor die het luchtmengsel automatisch zal regelen en bijsturen. Sommige systemen hebben een schakelaar waarmee je handmatig een hoogte-instelling kunt activeren. Bij moderne diesel- en gasverwarmingen stuurt de elektronica de lucht-brandstofmix nauwkeurig bij. Moderne verwarmingen, zoals de Truma Combi 6E, hebben een ingebouwde hoogteherkenning en passen zich automatisch aan.
Voor welke verwarmingen is een hoogtekit beschikbaar?
-
- Gasverwarmingen (bijv. Truma Combi): werkt met een hoogtekit door het aanpassen van de luchttoevoer en de gastoevoerdruk.
- Dieselverwarmingen (bijv. Webasto Air Top of Eberspacher Airtronic): hierbij wordt meestal de brandstofinjectie aangepast aan de hoogte.
Wanneer heb je een hoogtekit nodig?
-
- Vanaf 1500 meter of hoger bij een langdurig verblijf
- Als je vaak in de bergen kampeert, bijvoorbeeld in de Alpen of Pyreneeën.
- Bij winterkamperen op grote hoogtes, bijvoorbeeld op skicampings.
- Voor expedities en tochten naar gebieden boven 2.500 meter hoogte.
- Voor occasionele, korte bergtrips (tot ±1.500 m) voor een weekendje is een hoogtekit meestal niet noodzakelijk, maar bij hogere of langdurige verblijven in de bergen wel.