Hoe kunt u besparen als je er met de camper op uit trekt? Nu het leven steeds maar duurder wordt?

Hoe kunt u besparen als je er met de camper op uit trekt? Nu het leven steeds maar duurder wordt?

Besparen op een motorhome uitstap kan dat? Alles wordt immers duurder. De inflatie heeft recordhoogtes bereikt. Uiteraard gelden de prijsverhogingen ook voor vakanties met campers en caravans. Toch zijn er manieren om nog wat te besparen – met tips en trucs van caravanexperts. InterCaravaning, Europa’s grootste winkelketen voor campers en caravans, heeft daarom in de gidsenreeks “Op pad” een aantal handige tips verzameld waarmee u toch geld kunt besparen.

Brandstof besparen onderweg

De makkelijkste manier om te besparen is door zuinig te rijden en te reizen. Naast goedkoop tanken en een gepaste rijstijl speelt het gewicht van de stacaravan een centrale rol. “Voor elke honderd kilogram lading stijgt het brandstofverbruik met een halve liter per 100 kilometer”, legt Victoria Pauli, directeur van de InterCaravaning-dealer Autohaus Pauli, uit.

Bovenal mag de watertank alleen met zoveel water worden gevuld als nodig is om naar de volgende camping te gaan. De situatie is vergelijkbaar met de afvalwater- en fecaliëntank; deze dient regelmatig geleegd te worden.

Het is ook zinvol om grote bagage, zoals fietsen, in de garage achterin op te bergen. Dit vermindert de luchtweerstand tijdens het rijden en verhoogt het verbruik niet onnodig.

Let op balast op het dak en je bandendruk

Om dezelfde reden moet het dak vrij blijven vanwege een betere aerodynamica – monteer dus geen onnodige dakconstructies.

Het is net zo belangrijk om de specificaties van de fabrikant te volgen als het om banden gaat. Als de spanning te laag is of als de wiel- en bandcombinaties te groot zijn, kost dat onnodig veel brandstof. Het is ook zinvol om het gebruik van airconditioning te verminderen en in plaats daarvan de ramen te openen. “Dat scheelt weer bijna twee liter per 100 kilometer“, somt Victoria Pauli op.

Gebruik kortingskaarten

Ook op de kosten van kamperen en parkeerplaatsen kun je flink besparen: met een campingvoordeelkaart. Er zijn verschillende aanbieders met verschillende dienstenportfolio’s. Hun gemene deler: prijsvoordelen voor overnachtingen.

De kaarten bieden ook speciale aanbiedingen en andere voordelen. De bekendste zijn de ADAC Campcard, de Camp-Key-Europe (CKE), de Camping Card (CC) van het Nederlandse Autokamper Service International, de Franse Camping Card International (CCI) en de clubkaart van de Duitse Camping Club (DCC). Het is aan te raden om vooraf op de websites van de aanbieders te kijken welke kortingskaarten het beste bij u passen.

“Wild kamperen” voor het vakantiebudget

Waarom parkeert u uw motorhome, stacaravan of caravan niet gewoon weg van campings of standplaatsen en bespaart u de volledige kosten van de overnachting? Zogenaamd “wild kamperen” klinkt in Duitse oren berucht, maar in andere Europese landen is het toegestaan: in de  un je ook buiten de officiële staanplaatsen overnachten en campinguitgaven – volgens een paar regels. Het is raadzaam om voordat u op reis gaat de regionale regelgeving van de landen van bestemming te bekijken.

Optimaliseer het stroomverbruik

Een andere belangrijke kostenpost met een groot besparingspotentieel is elektriciteit: De meeste elektrische energie in de stacaravan wordt gebruikt door grote apparaten zoals de koelkast, de warmwaterboiler en diverse elektrische apparaten in de keuken en badkamer. Deze moeten daarom spaarzaam worden gebruikt. Maar ook televisies en satellietsystemen verbruiken veel stroom.

Zorg er daarom voor dat je hem helemaal uitschakelt en niet in stand-by laat draaien. De omvormers of spanningsomvormers in sommige voertuigen mogen ook alleen worden ingeschakeld als ze daadwerkelijk worden gebruikt.

Om zo min mogelijk elektriciteit te verbruiken, ligt het ook voor de hand om stroomvretende keukentoestellen te vervangen door niet-aangedreven alternatieven. Van de mixer tot de yoghurtmaker, bijna alle keukenapparatuur is tegenwoordig verkrijgbaar in een niet-elektrische versie.

Technologie helpt geld te besparen

Het is ook zinvol om alle verlichting om te bouwen naar leds. Dit verbruikt aanzienlijk minder energie dan halogeenlampen. Tot slot adviseert Victoria Pauli nog: “Om tijdens het rijden meer elektriciteit te regenereren met behulp van de dynamo, is het ook de moeite waard om een ​​laadbooster te installeren – als deze nog niet beschikbaar is – en eventueel zelfs een tweede hulpaccu achteraf te monteren. Daar helpen we natuurlijk graag bij.”

Bronnen https://www.lifepr.de/inaktiv/k1-gesellschaft-fuer-kommunikation-mbh/guenstiger-durch-den-caravaning-urlaub/boxid/923172

© Publicatie Camperland.be 2022, alle rechten voorbehouden.

Loading