Wat zijn de afmetingen van de verschillende bedden of bedtypen in een camper?

Wat zijn de afmetingen van de verschillende bedden of bedtypen in een camper?

Uit onderzoek blijkt overduidelijk: bij aankoop van een nieuwe of tweedehandse camper speelt de keuze van de slaapkamer en het type bed (bedden) een doorslaggevende rol bij de keuze van aankoop.

De laatste jaren is vooral het centraal bed in opmars, althans in de Lage Landen: omdat het ruimer en groter (breder of  langer) is dan andere bedden: bijna net zoals thuis. Het is dat comfort van thuis dat de camperaar zo dicht mogelijk wil benaderen in zijn camper.

Deze keuze van de consument is daarom evenwel ook verschillend van land tot land.

Bedden soorten en campers zonder slaapkamer

Het populairst is de camper met een centraal bed. Indien je dus je camper later wil doorverkopen kan dit een argument zijn bij de keuze van je aankoop: de kans is groter dat je een camper met centraal bed voor een goede prijs kan doorverkopen dan pakweg een type met enkel een hefbed.

De nieuwere generatie campers hebben soms geen slaapkamer voorzien. Soms is deze er niet om plaats en ruimte te maken voor een grotere living, keuken of om een compacte camper te kunnen leveren, een camper korter dan bijvoorbeeld 6 meter lang. De klassieke slaapkamer is dan vaak vervangen door een hefbed aan het plafond, dat je boven de bestuurscabine of woonkamer, kan laten zakken.

Op één of andere manier heeft een camper altijd wel slaapplaatsen. In een alkoof kan dit beperkt zijn tot het alkoofbed. In kleine vrijetijdsvoertuigen tot een hefdak bovenop de wagen. En …ja, je kan nog altijd aan de luifel een tent installeren en de kinderen in de tent laten slapen.

Welke bedtypes kunnen we bij campers terugvinden?

– hefbed = een bed aan het plafond, kan één- of tweepersoons zijn. Het bed kan omhoog/omlaag gebracht worden, of via een draaihendel, of elektrisch bediend – wordt ook soms aangeduid als paviljoenbed. Dit zou je kunnen beschouwen als het minst comfortabele bed.

– centraal bed = staat centraal in het midden van de slaapkamer, soms ook queensbed genoemd omdat dit type tot de grootste bedden behoort, tweepersoonsbed

– Frans bed = een tweepersoonsbed in één hoek van de camper, met vaak daarnaast de badkamer of toiletruimte

– alkoofbed = een bed hoog tegen het plafond, boven de bestuurderscabine gebouwd, meestal voor 2 personen

– enkele bedden = een éénpersoonsbed, vaak aan beide kanten van de camper met een gang ertussen

– stapelbedden = een éénpersoonsbed, twee boven elkaar, meestal voor de kinderen

– dwarsbed = bed is dwars ingepland, vaak toegepast in woonbussen, kan zowel één- als tweepersoonsbed zijn

– moduleerbare zitbank(en) = de zithoek in de woonkamer kan omgebouwd worden tot een bed

– hefdak = het dak bovenaan het vrijetijdsvoertuig kan worden opengeschoven (open geklikt) tot een slaapplaats

Enkele bedden kunnen samengevormd worden tot een groot bed
Enkele bedden kunnen samengevormd worden tot een groot bed

Camperland bedden tabel met afmetingen van bedden

Naast het type van bed speelt natuurlijk ook de afmeting van het bed een grote rol. Het zou niet de eerste keer zijn dat een recente camper te koop staat omdat de eigenaar een te klein bed heeft gekocht waar man- en vrouwlief oncomfortabel in kunnen slapen, of beter gezegd, NIET in kunnen slapen.

In de onderstaande tabellen die per categorie van bedtypes staan opgelijst kunt U een idee opdoen van de verhoudingen en afmetingen van verschillende bedden bij verschillende merken. Uiteraard hoe groter de camper (langer) hoe meer ruimte de constructeurs ook hebben om een grotere bedmaat te plaatsen.

Want ja, de keuze  bij aankoop wordt ook bepaald door het merk: er zijn duidelijke verschillen in grootte van het bed van merk tot merk.

Enkele van de grootste bedmaten zijn (l x b):

    1. 220 x 150
    2. 216 x 134
    3. 210 x 150
    4. 200 x 160