Rijbewijs B, C, CE, C1- soorten rijbewijzen van toepassing voor de camper of motorhome (met aanhangwagen)

Welk rijbewijs heb je nodig als je een camper, van of motorhome aanschaft en welke aanhangwagen mag je meenemen?

Laten we eerst onderscheidt maken tussen de verschillende categorieën die de wetgever heeft voorzien, en daarna de verschillende soorten rijbewijzen die daaraan zijn gekoppeld.

Categorieën

Een overzicht op indeling van de motorvoertuigen in categorieën voor de toepassing van de bepalingen betreffende het recht tot sturen:

Categorie B –  kampeervoertuigen met een maximale toegelaten massa van ten hoogste 3500 kg en ontworpen en gebouwd voor het vervoer van ten hoogste 8 passagiers, de bestuurder niet meegerekend. Aan de kampeervoertuigen van deze categorie kan een aanhangwagen met een maximale toegelaten massa van ten hoogste 750 kg worden gekoppeld.

Aan de kampeervoertuigen van deze categorie kan een aanhangwagen met een maximale toegelaten massa van meer dan 750 kg worden gekoppeld, mits de maximale toegelaten massa van dit samenstel niet meer dan 4250 kg bedraagt = rijbewijs B met code 96.

Categorie B+E: samenstellen van kampeervoertuigen bestaande uit een trekkend voertuig van categorie B (tot maximaal 3500 kg) en een aanhangwagen of oplegger met een maximale toegelaten massa van ten hoogste 3500 kg, samenstel niet meer dan 7000 kg.

Categorie C – andere kampeervoertuigen dan die van de categorieën D1 of D, met een maximale toegelaten massa van meer dan 3500 kg en die zijn ontworpen en gebouwd voor het vervoer van ten hoogste acht passagiers, de bestuurder niet meegerekend. Aan de kampeervoertuigen van deze categorie kan een aanhangwagen met een maximale toegelaten massa van ten hoogste 750 kg worden gekoppeld

Categorie C+E – samenstellen van kampeervoertuigen bestaande uit een trekkend voertuig van categorie C en een aanhangwagen of oplegger met een maximale toegelaten massa van meer dan 750 kg

Categorie C1 – andere kampeervoertuigen dan die van de categorieën D1 of D, met een maximale toegelaten massa van meer dan 3500 kg en ten hoogste 7500 kg en die zijn ontworpen en gebouwd voor het vervoer van ten hoogste 8 passagiers, de bestuurder niet meegerekend. Aan de kampeervoertuigen van deze categorie kan een aanhangwagen met een maximale toegelaten massa van ten hoogste 750 kg worden gekoppeld

Categorie C1+E

• samenstellen van voertuigen bestaande uit een trekkend voertuig van categorie C1 en een aanhangwagen of oplegger met een maximale toegelaten massa van meer dan 750 kg, mits de maximale toegelaten massa van het samenstel ten hoogste 12000 kg bedraagt

• samenstellen van voertuigen bestaande uit een trekkend voertuig van categorie B en een aanhangwagen of oplegger met een maximale toegelaten massa van meer dan 3.500 kg, mits de maximale toegelaten massa van het samenstel ten hoogste 12000 kg bedraagt


Rijbewijs

De meest gestelde vraag voor de camperaar is welke aanhangwagen mag ik trekken met mijn rijbewijs? De meeste onduidelijkheid bestaat bij het type van rijbewijs B.

Heeft u een rijbewijs B in je bezit van voor 1 januari 1989 of van na 01/01/1989?

 

I- Rijbewijs B behaald VOOR 01/01/1989 – dit is gelijkgesteld aan rijbewijs  B+E

Rijbewijs B+E  (rijbewijs B behaald VOOR  1/01/1989) – het toegelaten is om een aanhangwagen van om het even welk gewicht te trekken met de motorhome, zolang het totaalgewicht niet boven de maximaal toegelaten 7000 kg uitkomt: maximum 3,5 ton voor de motorhome en maximum 3,5 ton voor de aanhangwagen.

II – Rijbewijs B behaald NA 01/01/1989

Rijbewijs B – voor motorhomes tot maximaal 3500 kg MTM en/of aanhangwagen tot  maximaal 750 kg

Rijbewijs B met  ‘code 96‘ – voor camperaars met rijbewijs B (na 1/89) die met de motorhome van maximum 3500 kg toch meer dan 750 kg willen trekken kan je een praktijktest afleggen voor rijbewijs B met code 96: een kampeerauto van maximaal 3500 kg, maar een aanhangwagen van meer dan 750 kg als het samenstel niet meer dan 4250 kg bedraagt.

Rijbewijs B+E – voor camperaars met rijbewijs B (na 1/89) -zij moeten een praktijktest afleggen en verschillende manoeuvres kunnen uitvoeren om het rijbewijs B +E te behalen – zowel de aanhanger als kampeerauto mogen meer een MTM van meer dan 3500 kg hebben, maar samen maximaal 7500 kg


IV – Overige rijbewijzen

Rijbewijs C – voor motorhomes hoger dan 3500 kg MTM, en een aanhangwagen van niet meer dan 750 kg + geneeskundige rijgeschiktheidsattest bezitten, aan te vragen via een geneesheer.

Rijbewijs CE – voor motorhomes hoger dan 7500 kg MTM, aanhangwagen van meer dan 750 kg + geneeskundige rijgeschiktheidsattest bezitten, aan te vragen via een geneesheer.

Rijbewijs C1 – voor motorhomes meer dan 3500 kg en aanhangwagen tot maximaal 750 kg, maar samengesteld tot maximaal 7500 kg MTM  + geneeskundige rijgeschiktheidsattest bezitten, aan te vragen via een geneesheer.

Rijbewijs C1E – voor motorhomes meer dan 3500 kg en aanhangwagen meer dan 750 kg, maar samengesteld tot maximaal 12000 kg MTM  + geneeskundige rijgeschiktheidsattest bezitten, aan te vragen via een geneesheer.


Met bovenstaande rijbewijzen mag je niet meer dan 8 personen  (passagiers) vervoeren want dan wordt je als bus beschouwd met min. rijbewijs D.

De laatste updates over de wetgeving kan je vinden op https://wegcode.be/

 

 

Hoeveel kost het om het rijbewijs C of D te behalen?

Zie https://www.vlaanderen.be/rijbewijs-c-of-d-voor-vrachtwagen-bus-of-autocar/hoeveel-kost-het-om-het-rijbewijs-c-of-d-te-behalen

Welke rijbewijzen zijn er in Vlaanderen? https://www.vlaanderen.be/rijbewijs-c-of-d-voor-vrachtwagen-bus-of-autocar/rijbewijs-c-en-d-stap-voor-stap

Hoe bekom je een rijgeschiktheidsattest voor rijbewijs c of hoger?

https://www.mediwet.be/nl/veelgestelde-vragen/1217/medisch-toezicht/hoe-bekom-ik-een-rijgeschiktheidsattest

Houders van een rijbewijs C (C, C+E, C1, C1+E) en D (D, D+E, D1, D1+E) en houders van het rijbewijs A, B en B+E die bezoldigd vervoer van personen uitoefenen, dienen te beschikken over een rijgeschiktheidsattest. Het rijgeschiktheidsattest, dat uitgereikt wordt door de arts, is geldig vanaf de datum van het medisch onderzoek tot maximaal 5 jaar erna.

VDAB Handboek vakbekwaamheid voor Rijbewijs C

Bestellen kan via https://webshop.vab.be/nl/voorbereiding-rijbewijs?pagenumber=2

 

Eén antwoord op “Rijbewijs B, C, CE, C1- soorten rijbewijzen van toepassing voor de camper of motorhome (met aanhangwagen)”

  1. Er waren discussies rond de inhoud van dit artikel op de Facebook groep Vlaamse Mobilhome vrienden. Vooral rijbewijs B is een kluwen en niet voor iedereen duidelijk. Dat leidt tot heel wat discussies, zodoende dat de moderator het onderwerp heeft gesloten. Ik heb het artikel herschreven en verduidelijkt alsook de tabel proberen te vereenvoudigen. De moeilijkheid bestaat vooral door de verschillende B rijbewijzen van voor 1989 en anderzijds 2013 en de gevolgen voor de verschillende B-rijbewijzen, BE en B met code 96. Deze verduidelijkingen zijn nu nog enkel beschikbaar voor onze (gratis) geregistreerde camperland.be leden.

Geef een reactie