Rijbewijs B, C, CE, C1- soorten rijbewijzen van toepassing voor de camper of motorhome (met aanhangwagen)

Welk rijbewijs heb je nodig als je een camper, van of motorhome aanschaft?

De indeling is gebaseerd op een MTM van 3500 kg en 7500 kg en/of een aanhangwagen van 750 kg (of meer):

Rijbewijs B – voor motorhomes tot maximaal 3500 kg MTM en/of aanhangwagen van meer dan  750 kg, maar samengesteld maximaal tot 3500 kg

Opgelet: Indien het rijbewijs cat. B afgeleverd werd vóór 01/01/1989, dan is het rijbewijs B ook geldig voor het rijbewijs B+E.

Rijbewijs B  + E of B + code 96 – voor motorhomes tot maximaal 3500 kg MTM, aanhangwagen van meer dan  750 kg, maar samengesteld maximaal tot 4250 kg

Rijbewijs C – voor motorhomes hoger dan 3500 kg MTM, en niet meer dan 7500 kg + geneeskundige rijgeschiktheidsattest bezitten, aan te vragen via een geneesheer.

Rijbewijs C1 – voor motorhomes meer dan 3500 kg en aanhangwagen tot maximaal 750 kg, maar samengesteld tot maximaal 7500 kg MTM  + geneeskundige rijgeschiktheidsattest bezitten, aan te vragen via een geneesheer.

Rijbewijs C1E – voor motorhomes meer dan 3500 kg en aanhangwagen meer dan 750 kg, maar samengesteld tot maximaal 12500 kg MTM  + geneeskundige rijgeschiktheidsattest bezitten, aan te vragen via een geneesheer.

Rijbewijs CE – voor motorhomes hoger dan 7500 kg MTM, aanhangwagen van meer dan 750 kg + geneeskundige rijgeschiktheidsattest bezitten, aan te vragen via een geneesheer.

Met bovenstaande rijbewijzen mag je niet meer dan 8 personen  (passagiers) vervoeren want dan wordt je als bus beschouwd met min. rijbewijs D.

Hoeveel kost het om het rijbewijs C of D te behalen? Zie https://www.vlaanderen.be/rijbewijs-c-of-d-voor-vrachtwagen-bus-of-autocar/hoeveel-kost-het-om-het-rijbewijs-c-of-d-te-behalen

Welke rijbewijzen zijn er in Vlaanderen? https://www.vlaanderen.be/rijbewijs-c-of-d-voor-vrachtwagen-bus-of-autocar/rijbewijs-c-en-d-stap-voor-stap

Hoe bekom je een rijgeschiktheidsattest voor rijbewijs c of hoger?

https://www.mediwet.be/nl/veelgestelde-vragen/1217/medisch-toezicht/hoe-bekom-ik-een-rijgeschiktheidsattest

Houders van een rijbewijs C (C, C+E, C1, C1+E) en D (D, D+E, D1, D1+E) en houders van het rijbewijs A, B en B+E die bezoldigd vervoer van personen uitoefenen, dienen te beschikken over een rijgeschiktheidsattest. Het rijgeschiktheidsattest, dat uitgereikt wordt door de arts, is geldig vanaf de datum van het medisch onderzoek tot maximaal 5 jaar erna.

VDAB Handboek vakbekwaamheid voor Rijbewijs C

Bestellen kan via https://webshop.vab.be/nl/voorbereiding-rijbewijs?pagenumber=2

Camper voorbeelden in de praktijk

Tabellen worden niet altijd goed weergegeven op de smartphone, scroll naar rechts om de gehele data te raadplegen