Kampa oppomp luifel voortenten zijn de nieuwste rage voor campers en bieden je heel wat voordelen

Kampa oppomp luifel voortenten zijn de nieuwste rage voor campers en bieden je heel wat voordelen

De oppomp voortenten Air Pro van de Engelse firma Kampa scoorden in 2018 bijzonder goed. Zo sterk zelfs dat midden 2018 verschillende modellen nergens meer te verkrijgen zijn. De Kampa Motor Rally Air (Pro) voortenten met luchtbuizen zijn het meest populair geworden bij de motorhome bezitters. Het gebruiksgemak is daar zeker een goede reden voor, naast het feit dat je voortent binnen 15 minuten is opgezet, je geen tentstokken nodig hebt, dus op gewicht kunt besparen en de voortent simpel in je bestaande luifel schuift.

Voorbij zijn traditionele metalen buizen

Je hoeft niet langer te worstelen met het frame van de luifel en te proberen de juiste paal te vinden. Vandaag werken we met door sterke, hoge druk opblaasbare buizen. Op de website van Kampa kun je wel teksten in het Nederlands vinden, maar de catalogus is niet in onze taal beschikbaar.

Met de grote pomp blaas je de stabiliteitsbuizen op onder hoge druk tot 0.55-0.80 bar (8 tot 12 psi). Dit oppompen vergt toch wel enige kracht maar je kan natuurlijk ook kiezen voor een elektrische pomp die alles voor jou doet 😊.

Alhoewel dit niet zo’n hoge druk is voelen de stabiliteitsbuizen keihard en stevig aan. Meestal bestaat het stabiliteitsframe uit verschillende TPU buizen maar dit is niet zo met alle merken. Meestal kun je wel het frame vanaf één punt volledig opblazen. Sommige voortenten hebben meerdere ventielen: elke luchttunnel heeft dan zijn eigen ventiel. Dit kan helpen om de tent sneller te laten leeglopen. En bij een eventueel lek loopt ook niet je hele frame leeg maar slechts die ene luchttunnel.

Een oppomp voortent bevat verschillende elementen die kunnen verschillen van type tot type, van merk tot merk.

Bij je keuze hou je rekening met:

  • De hoogte van de voortent om te kunnen bevestigen: hierin gebeuren de meeste vergissingen. Meet goed vooraleer je koopt! Of laat je adviseren.
  • De maat van de pees: 4 en 6 mm zijn de maten die meestal passen
  • Kwaliteit van het gronddoek
  • Pomp: zijn debiet, de drukkracht (niet hoger dan de toegelaten druk in de buizen)
  • Vensters: al dan niet mat, wat kan open, niet open
  • Panelen: hoeveel, wat kan open
  • Spatranden
  • Dakdragers: hoeveel, hoe sterk
  • Stevigheid in het algemeen: hoeveel druk in de luchtbuis
  • Het doek van de tent: voor welk seizoen geschikt
  • Ingangen: hoeveel, hoe breed
  • Stormpunten en haringen
  • Een regenflap
  • Hoeveel ventielen? Hoe meer hoe sneller kan je de tent terug leeg laten lopen

Installeren

Je start met het uitdraaien van je luifel om de rail om manshoogte te brengen. Leg je gronddoek. Schuif dan de pees van oppomp voortent in de rail van je luifel, schuif de voortent erin. Vouw de tent verder mooi open en draai de luifel terug volledig in.

Maak nu de vier hoeken met de haringen vast in de bodem. Start daarna met het oppompen. Trek de vorm wat bij zodat de lucht zich in de buizen kan verspreiden.

Pomp nog bij tot de hoogste druk. Je kunt de buizen nooit te hard opblazen. Ze zijn getest tot 1.5 bar, of het dubbele van wat je maar nodig hebt. Draai het ventiel natuurlijk dicht.

Verstevig de voortent verder met de stormbanden. Elke luifel wordt geleverd met een handpomp met hoog volume en met deze pomp kan bijvoorbeeld een Rally AIR Pro 260S volledig worden opgeblazen in minder dan 60 seconden.

Aansluiting aan de camperauto

De aansluiting van de zijkant van de voortent met de camper is het grootste bezorgdheid van de camperaar. Je kan hiervoor eventueel extra zuignappen aanschaffen die je aan de camper kan bevestigen.

De voortenten worden standaard geleverd met speciaal ontworpen achterste staanders die de achterkant van de voortent (dicht) bij de zijkant van uw camper houden.

Dit kan verder worden verbeterd door gebruik te maken van het Limpet ™ fix-systeem dat de zijkant van de luifel aan de camper bevestigt.

Kampa biedt een keuze uit 2 systemen

Single Point

Individuele AirPoles zijn aan elkaar gekoppeld, waardoor de gehele luifel kan worden opgeblazen vanaf een enkel opblaaspunt. Dit systeem wordt gebruikt op de Motor Ace, Motor Grande en Motor Rally voortenten.

Multi Point

Elke AirPole wordt afzonderlijk opgeblazen. Ze gebruiken dit systeem op de Travel Pod voortenten.

Modellen

De drie belangrijkste modellen zijn Travel Pod, Motor Fiesta en Motor Rally.

De Motor Rally Air (Pro) is veruit het populairste model onder de camperaars. Het model is verkrijgbaar in 3 maten: een voortent van 260, 330 of 390 cm breed en 2,5 m diep. Elk model is in 4 verschillende hoogtes verkrijgbaar afhankelijk van de hoogte van de camper: S, L, XL en XXL.

De voorpanelen kun je oprollen zodat je van de voortent een soort veranda maakt. Er zijn tal van accessoires beschikbaar zoals horren gaaspanelen met ritssluiting om insecten buiten te houden.

  • Motor Rally Air Pro 260 : 260 cm breed, 250 cm diep – 18.5 tot 20 kg
  • Motor Rally Air Pro 330 : 330 cm breed, 250 cm diep – 19.5 tot 21 kg
  • Motor Rally Air Pro 390 : 390 cm breed, 250 cm diep – 23 tot 27.50 kg
  • S – small: voor een luifelhoogte tussen 235 en 250 cm
  • L – large: voor een luifelhoogte tussen 250 en 265 cm
  • XL – extra large: voor een luifelhoogte tussen 265 en 280 cm
  • XXl – 2x extra large – voor een luifelhoogte tussen 280 en 295 cm

Weersbestendigheid?

Deze tenten zijn niet geschikt om een heel seizoen winter-zomer buiten te blijven staan maar ze kunnen gerust voor enkele weken per jaar gebruikt worden. Kies voor de (duurdere) modellen met “Weathershield” bescherming die een zeer goede waterdichtheid garandeert en ook een langere levensduur hebben: de All-Season modellen zijn ontworpen om gedurende langere tijd opgesteld te worden.

De stof Four-Season is getest in de zonnigste delen van Australië om ervoor te zorgen dat deze geschikt is voor gebruik tijdens de zomerperiodes. De stof is UV gestabiliseerd en brandvertragend.

Hoogte meten

Meet u de afstand vanaf de bodem tot de sleuf aan de voorkant van de volledig ingedraaide luifel.

Wat zijn de voor - en nadelen van oppomp voortenten?

  • Snel opgezet
  • De TPU-opblaasbuis of airpoles zijn onderhoudsvrij
  • Geen gedoe met tentstokken: geen gesleur
  • Gewichtsbesparing t.o.v. andere voortenten, dus netto meer laadvermogen
  • Wordt de voortent ingedrukt, dan neemt ze zo opnieuw haar oorspronkelijk vorm aan
  • Zet je makkelijk alleen op, extra hulp is niet noodzakelijk
  • Naast besparing op gewicht, is de voortent op zich ook nog eens 27% lichter dan een klassieke voortent
  • Met de Fix Drive Away kit kun je de voortent laten staan en met de camper vertrekken
  • Je moet goed uitkijken om de juiste maathoogte aan te kopen
  • Het oppompen vergt enige arbeid en kracht
  • Grote pomp – neemt vrij veel plaats in
  • De prijs?
  • Deze voortent is niet geschikt om voor lange tijd buiten te staan (winter- en zomer)
  • Extra zuignappen om zijkanten vast te maken werken alleen bij campers met gladde zijwanden

Het Dual Pich daksysteem

Bij het nieuwe Dual-Pitch daksysteem met zijn strakke daklijn is er meer hoofdruimte in het interieur, waardoor de Kampa voortenten ruimer en bruikbaarder zijn. De paalstructuur van elk dak is zorgvuldig geconstrueerd om ervoor te zorgen dat wind wordt afgebogen en regenwater efficiënt wordt afgevoerd, zodat er geen plassen op het dak kunnen blijven.

Achter het rechter zijraam bevindt zich een groot paneel met secundair gaas voor extra ventilatie bij warm weer.

Frontpanelen met rits aan de voorkant zijn ook beschikbaar als optionele uitrusting voor extra ventilatie.

Laat je voortent staan en vertrek met de camper voor boodschappen. Er zijn verschillende optionele Drive-Away-kits verkrijgbaar, waaronder de Limpet ™ Fix Drive-Away Kit met eenvoudige zuignappen.

De Motor Rally AIR Pro Drive-Away is aangepast voor 2019 en heeft nu deuren in de achterste tunnel van de luifel, zodat u gemakkelijk bij de camper kunt zonder door de luifel te hoeven gaan. De grote verbindingstunnel kan op uw voertuig worden aangesloten door de bevestigde bandjes over het voertuig te gooien of door een wegrijd set te gebruiken.

De voortent uitbreiden

Je kunt de voortent uitbreiden met extra tenten als extra slaapkamer(s), fietsenberging, kampeerkeuken of als extra opbergruimte maar ook met een extra windscherm.

Een aantal modellen voor het seizoen 2019 zijn aangepast om de functionaliteit en het gebruik te verbeteren, inclusief de opnieuw ontworpen Motion Air, met de mogelijkheid om een optionele aanbouw met twee slaapplaatsen te monteren.

Voor het seizoen 2019 is er het model Grande Air Pro bij gekomen, de grootste voortent uit het sortiment met een diepte tot 3.90 meter waardoor je een oppervlakte van 11.7 m² bekomt. Achter het rechter zijvenster bevindt zich een groot paneel met secundair gaas, dat verluchting biedt bij warm weer. Beide zijpanelen zijn uitwisselbaar waardoor de zijdeuren kunnen worden omgekeerd.

Een reactie achterlaten