Waarom een Alkoof camper model?

Waarom kiezen voor een Alkoof camper model?

Alkoof betekent letterlijk “een afgescheiden slaapkamer”. Bij een motorhome is dit slaapgedeelte boven de bestuurderscabine gebouwd. Het biedt in de camper meestal een slaapplaats aan 2 personen, ook wel een alkoofbed genoemd.

Weinsberg CaraHome alkoven - modeljaar 2020 - is verkozen tot Top 10 motorhome in de Camperland.be aankoopwijzer voor campers
Alkoof Sun Living A-serie modeljaar 2019 - Alkoofmodel Adria groep op een 35 L chassis van Fiat Ducato

Voordeel 1

voor grotere gezinnen

Voordeel 2

meer woonruimte

Voordeel 3

veel slaapplaatsen

Nadeel

meer verbruik

Hij is dus herkenbaar aan de grote uitbouw van het woongedeelte, dat boven de cabine is gebouwd en meestal plaats biedt aan een tweepersoon bed, ook wel alkoofbed genoemd. Een alkoofcamper is op basis van een bestelwagen- of vrachtwagenchassis met cabine gebouwd.

De woonruimte is over het algemeen riant, de alkoof wordt niet door iedereen even fraai gevonden en heeft ook nadelige gevolgen voor de rijeigenschappen en het uitzicht voor bestuurder en bijrijder. Vooral verhuurbedrijven maken veel gebruik van alkoof campers, omdat deze voor de aanschafprijs relatief veel meer ruimte bieden.

Nadeel van een alkoof?

Door zijn hogere opbouw vangt de camper meer wind: dit heeft invloed op wegligging, het verbruik en het rijgedrag.
Bijna alle merken hebben een alkoof-model in hun aanbod:
Adria, Benimar, Burstner, Challenger, Chausson, Elnagh, Eura Mobil, Hymer, LMC, Pilote, Rapido, Rimor, McLouis, Laika, Roller Team, Sunlight, Weinsberg, …

De alkoof is gemakkelijk herkenbaar aan het (overstekende) slaapgedeelte boven de bestuurderscabine. Hierin is een alkoofbed voorzien, meestal voor 2 personen en verluchtingsramen. Met de alkoof kom je tot het hoogst aantal zit- en slaapplaatsen. Naast het alkoofbed kan er een vast bed zijn geïnstalleerd met bovenop een elektrisch of manueel hefbed. Is ook het salon om te vormen tot een slaapbed dan kan je 6 tot 8 personen te slapen leggen.

Giottiline alkoof model op een Citroen chassis modeljaar 2019
Arca alkoof model 2013

Positief

1. geschikt voor grotere gezinnen (met kinderen)
2. grootste aantal zit- en slaapplaatsen
3. vaak meer woonruimte
4. voor grote mensen: binnenin vaak hoger dan bij andere modellen

Let op voor:

1. meer verbruik door minder goede aerodynamica
2. opletten bij wind i.v.m. de wegligging: het overstekende slaapgedeelte vangt veel wind en dat stuurt lastiger
3. vraagt extra aandacht bij besturen omdat men vaak geen aandacht geeft aan het hoge, overstekende gedeelte
4. extra opletten met de totale hoogte bij bruggen
5. door meer wind kan meer lawaai en rolgeluiden ontstaan
6. minder fraai uitzicht
Eura Mobil Alkoof model 2014
Eura Mobil Alkoof model 2014

Artikelen op Camperland over alkoven

Exterieur van de nieuwe Dethleffs Alpa A 6820-2 modeljaar 2024 @ Salon Van Düsseldorf 08/2023, © Camperland.be

Nieuwe Dethleffs alkoof Alpa A 6820-2 op Fiat Ducato Maxi met 180 PK valt op door zijn ruimte, comfort, stijl, duurzaamheid en rijeigenschappen

De vernieuwde Dethleffs alkoof Alpa A 6820-2 scoort overal goede punten door zijn royale ruimtes, het meubeldecor Virginia Eichee, de instapdeur van 70 cm breed, de twee (woon)batterijen van respectievelijk 95 en 150 Ah, de enorme ruime U-vormige panorama zitgroep achterin en vooraan twee grote aangename éénpersoonsbedden als alkoofbed boven de cabine. Deze alkoof staat standaard op 4500 kg (uit te breiden tot 4800 kg) en richt zich niet op de grote gezinnen maar op voornamelijk op koppels die met veel ruimte en comfort willen reizen. Daaraan verbonden heeft dit model een ruim laadvermogen van meer dan een ton. Daarenboven mag je nog een geremde aanhanger, caravan (of boot) trekken van 1.750 kg. Desnoods kan de U-zitgroep, mits enige inspanning, nog omgebouwd worden tot 2 extra slaapplaatsen.

Carado Next Level: verbeteringen aan de Duitse Carado campermodellen voor seizoen 2024 voorgesteld in Düsseldorf

The next level van Carado uit de Hymer groep zijn vier verbeteringen voor een nog betere vakantiebeleving bij hun modellen voor 2024 zoals stevigere stoffen aangepast aan uw behoeften , 25% meer ruimte in de kasten, sfeerverlichting in het interieur en nieuwe decors met meer kwaliteit voor dezelfde prijs. Zitten, slapen, eten, licht, hitte of kou: de stoffen in de camper of camper hebben veel te verduren. Om u niet alleen mooie, maar ook hoogwaardige en duurzame stoffen te kunnen bieden, hebben wij onze woonwerelden uitgebreid. Alle stoffen zijn getest volgens de relevante DIN-normen. De stoffen worden onder andere onderzocht op lichtechtheid, weerstand tegen scheuren, slijtvastheid, wrijfvastheid en pilling (d.w.z. het draaien van de vezels door wrijving).

Nieuwe exclusieve VarioMobil Alkoven 1100 op Mercedes-Benz Actros 1846 LL – altijd individueel op maat gebouwd

De Duitse Liner en luxe motorhome bouwer VarioMobil komt met een nieuw alkoofmodel op de markt op basis van de Mercedes Actros. VarioMobil luistert naar de wensen van zijn klanten en bouwt de camper op zijn maat. Ze streven ernaar om continu de kwalitatieve en creatieve mogelijkheden van hoogwaardige camper- en voertuigconstructies te verkennen en opnieuw te definiëren, aldus projectmanager Frank Mix over de verdwijnende alkoofstacaravan. Het woongedeelte in de VARIO 1100 straalt een indrukwekkend ruimtegevoel uit dat doet meer denken aan een luxe appartement dan aan een camper op wielen. Een intelligente lichtregeling zet de beleving binnenin in de schijnwerpers.

Alkoofmodel Frankia F-Line A 740 PLUS van 7.5 meter op 4.5 ton heeft een ruime, ronde zithoek met ruime keuken

De F-Line onderscheidt zich van de M-Line omdat ze opgebouwd is op het chassis en de motor van de Fiat Ducato. Een slimmer onderscheidt kon de Duitse fabrikant niet maken. De FRANKIA F-Line maakt indruk door zijn opbouw: een Fiat Ducato basis in combinatie met een hoog kwaliteits AL-KO laag chassis. Staat de I voor integraal modellen dan is deze A een kenmerk voor een alkovenmodel bij Frankia. Naast de A 680 PLUS is er de grotere A 740 PLUS op een Heavy 40 chassis met een 180 PK motor met een 9-traps automaat en een MTM van 4.500 kg. Je moet dus een rijbewijs C hebben voor deze beauty alkoof. Hebben beide modellen uiteraard vooraan een alkoofbed, opmerkelijk is dat Frankia kiest om achterin een U-zithoek te voorzien (PLUS) maar zij zien dit eerder als een ronde zithoek. Deze kan ’s nachts nog omgebouwd worden tot twee extra slaapplaatsen. Minder maar misschien noodzakelijk is dat je daardoor geen 100 % horizontale vloer hebt in de camper.

Is het alkoofmodel Giottiline Siena 440 modeljaar 2023 met 6 slaapplaatsen een betaalbare familiecamper op 3.5 T en Peugeot Boxer met 140 PK?

Welk merk kan voor een familie nog een alkoofcamper leveren tegen een betaalbare prijs? Dat zou wel eens het Italiaanse Giottiline kunnen zijn uit Toscane. Hun alkoofmodel Giottiline Siena 440 is gericht op gezinnen met kinderen en heeft 6 slaapplaatsen. Het mooie bij het merk Giottiline is dat je uit 3 verschillende motoren en chassis kunt kiezen: op Fiat, Peugeot of Citroën. Allen met een 2.2 liter motor en 140 PK, alleen moet je voor de Fiat Ducato 2.000 € extra budget voorzien. Anno 2023 promoot Giottiline vooruit de uitvoering op Peugeot, mede omdat de Fransen garanderen dat ze vlot de wagens zullen kunnen leveren en U niet geconfronteerd wordt met de lange wachttijden zoals heden bij Fiat. De Giottiline Siena 440 met vooraan een alkoofbed boven de cabine, meet met 6.99 m of net geen zeven meter, is 2.32 m breed als vanouds en is op zijn hoogste punt 3.20 meter hoog.

Chausson 660 Titanium Ultimate op Ford komt met een andere camperinvulling: nieuw keukenraam, hefbed en garage

De Chausson 660 Titanium Ultimate is een uniek model met twee toegangsdeuren: een aan de voorkant zoals we dit gewoon zijn, maar ook een aan de achterkant als een soort garagedeur waarlangs je binnen kan stappen. Het meest opvallende waar het merk Chausson de nadruk op wil leggen in zijn nieuwe 660 is de nieuwe keukenindeling. Vooreerst heb je een ruim werkblad maar ook nog eens een extra aanrecht waaronder de koelkast zit. Heel bijzonder is dat de keuken gescheiden wordt van de eetkamer en zithoek door een doorzichtige glazen wand met kleine zwarte raampjes. Dat raam reikt vanop het werkblad van de koelkast tot tegen het plafond en is in feite echt een soort van tussenschot. Heel bijzonder toch.

Weinsberg CaraHome en CaraCore nu met 30% meer laadvermogen dankzij Superlight technologie

Een 6-persoons alkoof of een volwaardige, volledig geïntegreerde onder de 3.5 ton - en met royale laadvermogen reserves van plus 600 kg? Weinsberg Superlight maakt het mogelijk! Met deze techniek kan Weinsberg zijn voertuigen tot 155 kg lichter maken. Met tal van hightech-functies geven we u bijna 30% meer laadvermogen in de Weinsberg CaraHome 650 DG en in de Weinsberg CaraCore 700 MEG. Dus ook in de 6-persoons alkoof of in het ruime, volledig geïntegreerde model blijf je gemakkelijk onder de magische grens van 3.5 ton - en kun je bijna zoveel meenemen als je wilt. Laten we eens nader bekijken hoe ze het hebben gedaan want er is natuurlijk niet slechts één wondermiddel.

Frankia F-line A 680 PLUS

De F-LINE staat voor de motor en chassis van Fiat voor rijbewijs C. A voor het alkovenmodel. Deze A 680 PLUS is een compacte 7 meter alkoof waar u alles vindt wat u onderweg nodig heeft - van de praktische FRANKIA MaxiFlex-keuken tot de ruime garage. Vergrote panoramische zijruiten en twee grote achterruiten verlichten het hele interieur. De alkoof biedt ook 15% meer ruimte om te slapen, lezen en relaxen. Ook tijdens het kamperen in het koude jaargetijde kunt u in uw FRANKIA F-Line met alkoof comfortabel ontspannen. Want door de geoptimaliseerde warmte-isolatie tussen de bestuurderscabine en de carrosserie ontstaan ​​er geen koudebruggen en blijft het interieur op een aangename temperatuur. Alkoof ontmoet compacte plattegrond met U-zitgroep achterin. De FRANKIA A 680 PLUS scoort met een open, lichtovergoten interieur en veel opbergruimte. De FRANKIA garage achterin biedt zelfs voor twee fietsen voldoende ruimte.

McLouis Glamys 200 serie voor families modeljaar 2023 is er met 3 verschillende motoren en in 5 verschillende modellen. Maar welk model past nu het best bij jou gezin?

Ook voor modeljaar 2023 hanteert het Italiaanse McLouis maar twee verschillende series. Net als in het voorbije modeljaar is dit of de serie 200 of de 800 serie. De Glamys of alkoofmodellen zijn er echter alleen maar in een 200-serie uitvoering. In totaal krijg je bij McLouis de keuze uit 5 verschillende alkoofmodellen van de Glamys: allemaal met de keuze uit een motor van Fiat of Citroën: dit bij modellen 220, 222, 223, 226 en 265. Nieuw voor modeljaar 2023 is dat vier van deze vijf alkoven ook met een Ford motor kunnen gekozen worden. Tot nog toe (10.2022) is de McLouis Glamys 223 nog niet verkrijgbaar op Ford en dus alleen op Fiat of Citroën. Tot daar het eerste verschil tussen de 5 modellen.

Benimar Sport 340 UP alkoof modeljaar 2023 heeft een krachtig Heavy Duty Ford motor voor 5 slaapplaatsen

In de modelnaam Sport 340 UP van deze Benimar zit veel vervat. Om te beginnen is het Sport gamma van de Spaanse camperbouwer met standaard vijf plaatsen of meer herkenbaar aan het alkoof bed boven de cabine. Benimar bouwt al meer dan 40 jaar zulke alkoven en gaat er in tegenstelling tot andere fabrikanten verder mee door. Daarmee richt het zich op grotere gezinnen met een typecamper die je ook bij bijvoorbeeld het Italiaanse Rimor blijft zien terugkomen. De Sport serie voor 2023 omvat verschillende modellen. Modellen gebouwd op een Ford- of Fiat-chassis met de keuze uit twee eenpersoonsbedden (Sport 363 op Ford) of zelfs het familiemodel met 7 zitplaatsen (Sport 323 op Fiat).

Rimor Kilig serie voor 2023 komt met 11 nieuwe opwindende modellen: 6 alkoven en 5 halfintegralen

De Kilig-modellen op de Ford Transit worden herkend door de toevoeging "Plus". Deze geeft aan of het een alkoof plattegrond is of een halfgesloten plattegrond. De 6 alkoof plattegronden bieden allemaal minimaal vier slaapruimtes (vier vaste bedden). Veel Plus-modellen, dus halfintegraal modellen, bieden dankzij het standaard uitschuifbare bed ook vier slaapgedeelten. Behalve de Rimor Kilig 67 Plus, die geen ander vast bed heeft en in plaats daarvan een grote fietsenstalling aan boord heeft. Behalve de 95 plus hebben alle modellen standaard een hefbed.

Sunliving (Adria groep) modellennieuws update 2022-23 modellen

Sun Living-voertuigen worden al meer dan vijftien jaar door Adria Mobil gemaakt in ultramoderne productiefaciliteiten in Novo Mesto, Slovenië. In maart 2022 werd een nieuwe speciale productiefaciliteit voor campers van Adria en Sun Living geopend, die campers uit de Sun Living V-serie produceert. Voor het eerst komt Sun Living in 2022 ook op de Franse markt. Het merk Sun Living uit de Adria groep, heeft de afgelopen 2 jaar een aanzienlijke omzetgroei doorgemaakt, naarmate de distributiedekking uitbreidde en de interesse in het bezit en de levensstijl van recreatievoertuigen voortkwam uit de Covid-pandemie. Het merk vindt nieuwe klanten in alle leeftijdsgroepen, maar is vooral aantrekkelijk voor nieuwe kopers, omdat het aanbod en de voertuigen gemakkelijk te begrijpen en te gebruiken zijn.

Dethleffs video voor de Dethleffs Globetrotter XXL A wint goud op internationaal filmfestival

Een promotievideo over de Dethleffs Motorhome Globetrotter XXL A ontving de Gold Award op het gerenommeerde filmfestival Worldfest Houston 2022. Naar het oordeel van de jury hebben de filmprofessionals in opdracht van Dethleffs van Silberstern GmbH uit Kempten het idee om een ​​reislust te creëren met de topklasse camper van Dethleffs in de video overtuigend geïmplementeerd. De emotionele video werkt uitsluitend met sfeerbeelden en doet het zonder tekst.

De populaire Ahorn Camp T690 heeft nu voor modeljaar 2022 een alkoofversie A690

Eén van de populairste verkochte modellen bij camperbouwer Ahorn is de bijna 7 meter lange halfintegraal versie T690. Ahorn Camp wil maar al te graag zijn succesvolle model laten versterken met deze nieuwe A690 alkoof versie voor modeljaar 2022. Er zijn geen grote verschillen qua interieur, het zijn gewoon twee verschillende typen modellen. De getoonde foto's zijn afkomstig van het T (halfintegraal) model toebehorend bij dit officiële persartikel:

Het Duitse Autobild nomineerde 4 Dethleffs modellen 2021 met een “Gouden” award: Alpa, Espirit, Trend en Globetrotter

De lezers van het genomineerde Duitse magazine Autobild nomineerden 4 Dethleffs modellen met een gouden label. Daarbij horen verschillende modellen: de alkoof Alpa A, een integraal en halfintegraal  Trend T 6757 DBL, Espirit I 7150-2 EBL en de liner Globetrotter XLI Edition 90. De camperfabrikant uit de Hymer groep is natuurlijk bijzonder fier met deze nominaties: "Deze fantastische onderscheidingen laten zien dat Dethleffs de eerste keuze is voor elke eis - van de compacte semi-geïntegreerde tot de luxe liner." Een korte opsomming van deze 4 modellen.
Bimobil EX 366 4x4 - 2023 - Terreincamper - Mercedes 190 pk - hefbed - L 6.20 m | 2 | (CAMPER DATA 2023

Bimobil LBX 434 alkoof model op Iveco Daily Allrad is een échte expeditie knaller

De Beierse en Duitse fabrikant van 4x4 aandrijf- en expeditievoertuigen Bimobil presenteert nu een nieuw alkoofmodel op basis van de Iveco Daily Allrad: Bimobil LBX 434. De robuuste levende bovenbouw wordt gekenmerkt door een grote zitunit aan de achterzijde, een aparte douchecabine en een nis met 2,11 m lange bedden. Met zijn permanente 4 wielaandrijving, 180 PK en 8-traps automatische versnellingsbak kan je genieten van rijcomfort met een voertuig van 7 ton.

Nieuwe Eura Mobil Activa One modellen 690 VB en 550 MS Beach Home

De verschillende modellen van Eura Mobil in de alkoof serie Activa One zijn zoveel meer dan alleen motorhomes: hun frisse interieurs geven je direct de eerste indruk van robuuste vrijgevigheid in een echt gevoel van vrijheid. Ongeacht vanuit welke hoek je naar het interieur van de Activa One ook kijkt – er is een veelheid aan handige kast- en rekken opslagopties en dit bij alle vijf de verschillende lay-out uitvoeringen. De 37 cm hoge dubbele vloer biedt ook een veilig plaats voor het opbergen omvangrijke familiebagage.

Dethleffs Globetrotter XXL A: dit alkoof topmodel voor 2022 heeft een nieuwe outfit

De Globetrotter XXL A 9000, zijn naam zegt het al: met een lengte van 8.86 meter, een hoogte van 3.45 meter en een toegestaan totaalgewicht tot 7.2 ton is de Globetrotter XXL A de grootste camper in het Dethleffs-gamma. Maar niet alleen de enorme afmetingen van de alkoofmobiel zijn indrukwekkend. De uitgebreide uitrusting, de enorme bewegingsvrijheid, de hoge woonkwaliteit, de geschiktheid het hele jaar door en zijn prestaties maken de Globetrotter XXL een bijzonder populair onder ervaren camperbestuurders die hoge eisen stellen aan premium kwaliteit, functionaliteit en waarde. Zoals het geval is met iedereen die een hoog laadvermogen nodig heeft of die regelmatig aanhangers moet trekken.

Weinsberg was de eerste die modellen voor 2022 aankondigt op basis van de nieuwe Fiat Ducato 8

Weinsberg uit de Knaus groep, is één van de eerste merken die zijn campermodellen voorstelt op de nieuwe Fiat Ducato 8, de basis voor de modellen van 2022. De (ver-) nieuwe modellen zullen voor het eerst te zien zijn op het Salon van Düsseldorf 2021. De CaraHome, hun alkoof model, is vernieuwd zowel aan de binnenkant als de buitenkant en kan tot 6 slaapplaatsen hebben. Het model 650 ME heeft een nieuwe plattegrond. In de 600 DKG en 650 DG vinden gezinnen niet alleen zes bedden, maar ook de juiste stoelen met gordel.

Wat zijn de nieuwigheden bij de Hobby Optima en Vantana modellen voor modeljaar 2022?

Voor modeljaar 2022 is er vooral de continuïteit op te merken van de modellen. Het assortiment voor 2022 omvat in totaal 21 campermodellen in 3 verschillende modelreeksen. Aan de buitenzijde zijn de modellen meer trendy en sportief gemaakt. Met het sportieve decor van de modelreeksen drukt het nieuwe, moderne ontwerp de taal van het Hobby campergamma uit. Na een volledige vernieuwing is het topmodel van het assortiment van de Optima De Luxe echt in het oog springend met een nieuwe premium look dankzij het stijlvolle dak met LED-positieverlichting en de nieuwe, sportieve achterlichtlijst die voorzien is met LED-achterlichten.